Ana SayfaHaberlerDünyaAteşkesi görüşecekler

Ateşkesi görüşecekler

 

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın sözcüsü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yarın video konferans yoluyla görüşeceğini açıkladı. Görüşmenin konusu Suriye’de ateşkes olacak.

 

Açıklamada “Yarın Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya liderlerinin bir araya gelip Başkan Putin’e bu ateşkesin devam ederek kalıcı olması ve gerçek siyasi geçişe yol açmasına olan ihtiyacı çok açık bir şekilde ifade etmesi için bir fırsat” ifadeleri kullanıldı.

 

Ateşkes Cumartesi başladı

 

Rusya ve ABD’nin üzerinde uzlaştığı Suriye’de hasmâne tutumların sonlandırılması anlaşması cumartesinin ilk saatlerinde yürürlüğe girdi. Bağlayıcılığı olan ateşkes yerine ‘hasmâne tutumların sonlandırılması’ tabirinin tercih edildiği anlaşmaya göre, Nusra Cephesi ve IŞİD’e karşı operasyonlar devam ediyor.

 

Suriyeli muhalefetin Cenevre görüşmeleri için oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, rejim ve Rusya'ya tepkili. Konseyin sözcülerinden Salim Muslet, ateşkes ihlâllerini durdurmak için bir mekanizma kurulması çağrısı yapıp, "Rusya ve rejimin yaptıklarını durduracak bir güç olmalı. Bugün (Pazartesi) Rusya 10, rejim 16 hava saldırısı düzenledi" diye konuşmuştu.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ise ateşkes anlaşmasına 'şans tanımak için' rejim güçlerinin, ihlâllere karşılık vermediğini ifade etmişti.

 

Son olarak BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye barış görüşmelerinin bir sonraki etabının Cenevre'de 9 Mart öğleden sonra başlayacağını açıklamıştı.

 

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

- Advertisment -