Ana SayfaHaberlerDünyaTek heyetle Cenevre görüşmesi

Tek heyetle Cenevre görüşmesi

 

Riyad'daki muhalif grupların, katılıp katılmama yönünde henüz son kararlarını açıklamadıkları Cenevre'deki Suriye görüşmeleri bugün başlıyor. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, bugün, Cenevre'de bulunan rejim heyetiyle bir araya gelecek. BM'den yapılan açıklamada, De Mistura'nın diğer gruplarla da iletişim halinde olduğu belirtildi. 

 

BM açıklamasında "25 Ocak'ta da belirtildiği gibi görüşmeler dolaylı olacak, yani De Mistura, taraflarla ayrı ayrı görüşecek" denildi.

 

De Mistura'nın bugün bir araya geleceği isim, Suriye'nin BM'deki daimi büyükelçisi Beşar Caferi. 

 

Mistura, muhalifleri de toplantıya katılmaları için ikna çabalarına devam edecek. Riyad'da toplanan muhalifler katılım yönünde henüz bir açıklama yapmış değil. Muhalifler, hâlâ bir ön heyet gönderme tartışması yapıyorlar. Eğer bu heyet Cenevre’ye gelirse, bombardımanın durması, insani yardım ulaştırılması ve kuşatmaların kaldırılması için BM’nin ne yapacağını duymak istiyorlar. BM’den aldıkları yanıta göre, Cenevre görüşmelerine katılıp katılmamaya karar verecekler.

 

Ancak görüşmeler başlasa bile, planlandığı gibi, Suriye’de geçiş hükümeti kurulması üzerine değil, ateşkes sağlanmasına yoğunlaşması bekleniyor.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ise Riyad muhalefetindeki bazı gruplara itirazı var. Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Ceyşül İslam ve Ahrar el Şam grubunun Cenevre'ye katılmasının 'kabul edilemez' olduğu belirtildi.

 

Toplantılara PKK'nın Suriye'deki kolu PYD davet edilmedi. Ancak PYD'nin de içinde yer aldığı, Suriye Demokratik Meclisi'nin diğer üyelerine davet gitti. 

 

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -