ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere kimin katılacağı konusunda net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini ifade etti ve "24 ila 48 saatlik gecikme, toplantının hiç olmamasından daha iyi" dedi.
Laos ziyareti sırasında konuşan Kerry, Cenevre'den nasıl bir sonuç elde edilebileceği konusunun, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi ile muhalif grupların elinde olduğunu da vurguladı. Barış görüşmelerinin başlayabilmesi için Birleşmiş Milletler'in (BM) bir çerçeve oluşturduğunu ifade eden Kerry, ülkenin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini ifade etti.
'Çarşambadan önce zor'
Reuters haber ajansına bilgi veren üst düzey bir diplomat, Cenevre görüşmelerinin Çarşamba gününden önce başlamasının zor olduğunu ifade etti.
Beşar Esad yönetimi Cenevre toplantılarına hazır olduğunu söylüyor. Ancak muhalif grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, masaya oturmadan önce hükümetin 3 temel talebi yerine getirmesini istiyor. Bunlar; hava operasyonlarının durdurulması – devam eden kent kuşatmalarının kaldırılması – tutukluların serbest bırakılması.
BM Güvenlik Konseyi'nin Aralık ayında aldığı Suriye kararında da Suriye hükümetinden bu adımları atması talep edilmişti. Ancak Suriye hükümetinden yapılan son açıklamada, görüşmelerin öncesinde yeni tavizlerin verilmeyeceği vurgulandı.
PYD anlaşmazlığı
Cenevre görüşmelerinin önündeki bir diğer engel ise Suriye'nin kuzeyinde etkin olan Kürt güçleri YPG'nin siyasi kanadı PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) durumu. PYD'yi 'Terör örgütü' olarak kabul eden Türkiye'nin, grubun Cenevre toplantılarına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceği öne sürülmüştü.
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura'nın, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim ile Belçika'nın başkenti Brüksel'de görüştüğü ve PYD'nin katılımına dair 'her an' bir değişiklik olabileceğini söylediği de ifade edildi.
Salih Müslim ise toplantıda Kürtlerin temsil edilmemesi halinde Cenevre görüşmelerinden sonuç çıkmayacağını iddia etmişti.
Kaynak: BBC Türkçe