Uluslararası Af Örgütü tarafından 19 Ocak’ta yayımlanan, "Akıllı telefon ve elektrikli otomobil bataryalarının arkasındaki çocuk işçiliği" başlıklı rapor, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki kobalt madenlerine odaklanıyor. Örgüt, Li-on bataryaların üretiminde kullanılan kobaltın çıkarıldığı madenlerde çocuk işçilerin çalıştırıldığını ortaya koyarken aralarında Apple, Samsung ve Sonny’nin de bulunduğu birçok teknoloji şirketini bu madenlerden çıkarılan kobaltı satın almakla suçluyor.
87 kişiyle gerçekleştirilen mülakatlar sonucu hazırlanan rapora göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki kobalt madenlerinde çalıştırılan çocukların yaşı 7’den başlıyor. Oldukça kötü şartlarda çalıştırılan maden işçilerinin can güvenlikleri yok.
'Günde 12 saat iş, 1 dolar ücret'
Rapora göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki madenlerden çıkarılan kobalt; ülkedeki maden firmaları tarafından Çin ve Güney Kore’deki batarya fabrikalarına satılıyor. Uluslararası Af Örgütü, aralarında Apple, Sony ve Samsung’un da bulunduğu birçok teknoloji firmasının cihazlarının bataryalarında kullandıkları ürünleri bu fabrikalardan satın aldığını gösteriyor.
Rapor; Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki kobalt fabrikalarında çalışan çocuk işçi sayısının 40 binin üzerinde olduğunu iddia ediyor. Mülakat yapılan çocuk işçiler, günde 12 saate kadar çalıştıklarını ve karşılığında 1 ile 2 dolar arasında ücret aldıklarını söylüyor.
Çocuklar genellikle yerin üzerinde çalışıyor. Madenden çıkarılan taşları yıkayıp, taşıyorlar. Sıkça fiziksel şiddete mağdur kalan çocuk işçiler, zararlı gaz ve tozların arasında çalışmak zorunda bırakılıyor.
Şirketlerden açıklamalar
BBC’ye konuşan Apple yetkilileri, şirketin, "aralarında kobaltın da bulunduğu onlarca materyali işçilik ve çevre risklerini belirlemek için incelendiğini" açıkladı. Sony yetkilileri, "İnsan hakları ve işçi koşullarını önemseyen şirketlerle çalıştıklarını" söylerken, Samsung yetkilileri, "Çocuk işçi çalıştıran tedarikçilerle yapılan anlaşmaların hemen iptal edileceğini" belirtti.