Ana SayfaHaberlerDünyaDe Mistura: Suriye'de şiddet azaldı

De Mistura: Suriye’de şiddet azaldı

 

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura, Suriye’de 6. günündeki ateşkesin ‘gözle görülür ilerleme’ kat ettiğini söyledi. De Mistura, “Ülkedeki şiddet düzeyi büyük ölçüde azaldı. Suriyelilere sorabilirsiniz” dedi.

 

Cenevre görüşmelerinin 9 Mart’ta yeniden başlaması hazırlıkları kapsamında Uluslararası Suriye Destek Grubu temsilcileriyle toplantısı öncesi konuşan De Mistura, koşulların halen ‘kırılgan’ olduğunu ifade etti.

 

Ülkenin bazen kesimlerinde, özellikle de Şam ve Humus çevresinde halen çatışmaların sürdüğünü vurgulayan BM Özel Temsilcisi, sivil ölümlerindeki azalmanın ateşkesin büyük ölçüde korunduğuna açıkça işaret olduğunu söyledi.

 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ateşkes süresince beş günde 73 sivil ölümü rapor etti. Gözlemevi, ölümlerden 49’unun, ateşkese dahil olmayan IŞİD ve Nusra Cephesi kontrolündeki bölgelerde olduğuna dikkat çekti.

 

Gözlemevi başkanı Rami Abdel Rahman, ateşkes başlamadan önceki Cuma günü 63 kişinin öldüğünü anımsatarak, can kaybındaki azalmayı doğruladı.

 

Suriye'nin tamamında elektrik kesildi

 

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye’de ülke çapında elektrik kesintisi yaşandığını duyurdu. 13'ten bu yana süren kesintinin sebebi bilinmiyor. Akşam saatlerinde kademe kademe enerji sevkiyatına yeniden başlandı.

 

Rusya ve rejime çağrı

 

Fransa ve İngiltere, Esed rejimine ve Rusya’ya Suriye’de hasmâne tutumların sonlandırılması anlaşmasına uyma çağrısında bulundu. Ortak açıklamada “Rusya ve Suriye rejimi ılımlı muhalif gruplara saldırılarını hemen durdurmalı” ifadesi kullanıldı.

 

Kaynak: AFP

- Advertisment -