Ana SayfaHaberlerDünya“ El Kaide 1-2 yıl içinde Afganistan’da ABD için tehdit seviyesine gelecek”

“ El Kaide 1-2 yıl içinde Afganistan’da ABD için tehdit seviyesine gelecek”

ABD Istihbarat ve Ulusal Güvenlik Zirvesinde soruları yanıtlayan CIA direktör yardımcısı David Cohen ve DIA direktörü Scott Berrier, El Kaide'nin Afganistan'da yeniden güçlenip ABD’yi tehdit etme seviyesine gelmesine 1-2 yıl biçti.

Üst düzey istihbarat yetkilileri bugün yaptığı açıklamada, El Kaide’nin Afganistan’ı bir ila iki yıl içinde yeniden etkin hale gelebileceğini, bazı üyelerinin çoktan ülkeye döndüğünü kaydetti.

2021 yılının başlarında, üst düzey Pentagon yetkilileri El Kaide’nin iki yıl içinde yeniden kurulabileceğini, hatta Afganistan hükümetinin düşmesinden sonra bu zaman çizelgesini gözden geçirdiklerini söylemişti.

Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) direktörü Korgeneral Scott D. Berrier, Salı günü yıllık İstihbarat Ulusal Güvenlik Zirvesinde yaptığı açıklamada, “Mevcut değerlendirmemiz, abartısız bir şekilde bir ila iki yıl içinde El Kaide’nin en azından anavatanı tehdit edecek bir kapasite inşa edeceği yönünde” cümlelerini kullandı.

CIA direktör yardımcısı David S. Cohen de El Kaide veya Afganistan’daki IŞİD uzantılarının, tespit edilmeden “anavatana saldırma yeteneğine” sahip olup olmayacaklarını, “zaman çizelgesi” üzerinde vermenin zor olduğunu söyledi.

Cohen, CIA’in “El Kaide’nin Afganistan’a yönelik bazı potansiyel hareketlerini” dikkatli bir şekilde izlediğini söyledi.

Cohen, Amerikan destekli hükümetin düşmesinden bu yana Afganistan’a geri dönen belirli Kaide üyelerinin kim olduğunu söylemedi. Ancak Usame bin Ladin’le Tora Bora savaşında birlikte görev yapan eski güvenlik şefi Emin el Hak, geçen ay Afganistan’ın Nangarhar eyaletine dönerken görüntülenmişti

Pazartesi günü aynı konferansta konuşan ulusal istihbarat (DNI) direktörü Avril D. Haines, ABD’nin karşı karşıya olduğu en büyük terör tehdidinin Afganistan olmadığını; Yemen, Somali, Suriye ve Irak’ın  daha önemli tehditler olduğunu söylemişti.

https://twitter.com/Joyce_Karam/status/1437778410814771200?s=20

- Advertisment -