Ana SayfaHaberlerDünya'Ermenistan ordusu Nahçıvan'a ateş açtı'

‘Ermenistan ordusu Nahçıvan’a ateş açtı’

 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında, salı günü Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında operasyonların durdurulması için tarafların mutabakata varmasının ardından, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Ordubat, Şahbuz ve Babek illerindeki Azerbaycan mevzilerinin ateşe maruz kaldığı belirtildi.

 

Ermenistan'ın Mehri, Sisian ve Cermuk illerinden büyük çaplı silahlar ve havan toplarından açılan ateşin çarşamba günü saat 12.56'ya kadar devam ettiği kaydedildi.

 

Azerbaycan ordusunun Ermenistan'ın saldırısına cevap verdiği ve karşı tarafın atış noktası ve mevzisini tahrip ettiği de ifade edildi.

 

'Kalıcı ateşkes' vurgusu

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi ziyaret için Berlin’e giden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Başbakanlık’ta görüştü. Almanya Başbakanı Merkel, "Kanın daha fazla akmaması ve insanların hayatını kaybetmemesi için her şeyi yapmak lâzım. Bunun için kabul edilebilir ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması yönündeki çabalar çok önemli. Çatışmalar devam ettiği sürece siyasi sürece geçilemez" dedi.

 

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise, "Ermenistan aynı şekilde güven artırıcı önlem olarak cephe hattında keskin nişancıların geri çekilmesi önerisinden yanaydı ancak bunlar hayata geçirilmedi" diye konuştu.

 

"1915 olayları oylanacak"

 

1915 olaylarına ilişkin Federal Meclis’te bir karar gündeme geleceğine ve Türkiye’yi de bunun çok yakından ilgilendirdiğine ilişkin bir soru üzerine Merkel, "Evet doğru, Federal Meclis’te bu konuda bir görüşme yapılacak ve oylama olacak. Türk tarafının da bunu takip ettiğine ve takip edeceğine inanıyorum. Meclis’te bu konu ele alınacağı için bugün şimdi daha fazla bir şey söyleyemem" dedi.

 

Azeri Savunma Bakanı AGİT temsilcileriyle görüştü

 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, başkent Bakü'de bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları Rus İgor Popov, Fransız Pierre Andrieu, Amerikalı James B. Warlick ve AGİT özel temsilcisi Polonyalı Andrzej Kasprzyk ile bir araya geldi.

 

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında son günlerde yaşanan gerginliğin ele alındığı görüşmede Hasanov, Dağlık Karabağ sorunun hızla çözülmesi için “Ermenistan'ın işgalci güçlerinin Azerbaycan topraklarından çıkması gerektiğini” vurguladı.

 

Hasanov, "Kayıplar ve suçsuz insanların ölümü nedeniyle çok üzgünüz. Biz karşı taraf gibi çocuk ve kadınlara karşı savaş yürütmüyoruz. Başkomutan İlham Aliyev'in emri ve Azerbaycan halkının barışseverliği ile operasyonları durdurmamıza, taraflar arasında varılan ateşkes anlaşmasına rağmen, Ermenistan ordusu yine de ateşkesi ihlâl etmektedir" diye konuştu.

 

Hasanov, Azerbaycan ordusunun ateşkesi ihlâl etmediğini, son çatışmalar sırasında işgalden kurtarılmış bölgeleri güçlendirmeye çalıştığını belirtti.

 

Cephe hattında ateşkesin sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten eş başkanlar, Dağlık Karabağ sorununun çözümü için yürütülen görüşmelerin daha da sıklaştırılması ve sorunun hızlıca çözüme kavuşması gerektiğini dile getirdi.

 

"6 sivil öldü"

 

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan çatışmalarla ilgili açıklama yaptı. Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı zor kullandığı ifade edilen açıklamada, Ermenistan güçlerinin 2 Nisan’da sabah saatlerinden itibaren cephe hattındaki faaliyetlerini yoğunlaştırarak sivillere karşı çok sayıda çeşitli suç işlediği savunuldu.

 

Ermenistan güçlerinin bu süre boyunca sivillere yönelik saldırılarında, 32 yerleşim biriminin top ateşine maruz kaldığı, ikisi 16 yaşından küçük 6 sivilin hayatını kaybettiği, 26 sivilin ağır yaralandığı ve 232 evin zarar gördüğü bildirildi.

 

Açıklamada, saldırılar sonucunda yerleşim birimlerindeki çok sayıda okul, hastane ve caminin hasar gördüğü ve elektrik, doğalgaz ve su teminini sağlayan kilometrelerce altyapının tahrip edildiği kaydedildi.

 

Ermenistan ordusunun 2 Nisan'da yerleşim birimlerini ateşe tutmasının ardından Azerbaycan ordusu, cephe hattında karşı saldırı başlatmıştı. Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde başlatılan operasyonlarda bazı stratejik bölge ve yerleşim birimlerinin kontrolü alınmıştı.

 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından farklı tarihlerde yapılan açıklamalarda, çatışmalarda 31 Azerbaycan ve 240 Ermenistan askerinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

 

Sınıra yakın Terter'de büyük hasar

 

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalarda, hatta yakın bölgedeki Terter ilinde çok sayıda yerleşim birimi top ve füze atışına maruz kaldı. Terter Valisi Mustakim Memmedov, sadece Terter'de 162 konutta hasar oluştuğunu, bunlardan 22'sinin tamamen tahrip olduğunu bildirdi.

 

Kentte 125 evin kısmen zarar gördüğünü belirten Memmedov, "Son olaylarda sadece Terter'de biri çocuk 6 vatandaşımız yaralandı. Biri 16 yaşlı genç kız toplam üç kişi hayatını kaybetti" dedi.

 

Memmedov, ilde 1 sağlık ocağı, iki okul, 10 kültür merkezinde hasar oluştuğunu, ahırlara mermi isabet etmesi sonucu yaklaşık 100 küçükbaş hayvanın ve bin kümes hayvanının telef olduğunu aktardı.

 

Ermenistan ordusunun sürekli Terter'i ateşe maruz bıraktığını söyleyen Memmedov, buna rağmen kimsenin topraklarını terk etmediğini ve terk etmeyeceğini belirtti.

 

Kaynak: AA

 

Terter ilinin Kapanlı köyü de Ermenistan'ın en fazla ateş açtığı sivil yerleşim birimlerinin başında geliyor. Köyde çok sayıda evde top mermisi ve grad füzesi isabet etmesi sonucu büyük hasar oluştu.

 

Yetkililer bölgede hasar tespitinde bulunurken, kullanılamaz hâle gelen su, doğalgaz ve elektrik hatları yenileniyor.

- Advertisment -