Ana SayfaHaberlerDünyaFilistin lideri Mahmud Abbas’ın Çin rejimini destekleyen sözleri Uygurlardan tepki gördü

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Çin rejimini destekleyen sözleri Uygurlardan tepki gördü

Filistin Devlet Başkanı Abbas, 15 Haziran’da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesinde, Çin’in Uygurlara yönelik baskıcı politikaları için “Bir insan hakları meselesi değil. Aşırıcılığı ortadan kaldırmayı, terörizme ve ayrılıkçılığa karşı çıkmayı amaçlıyor” diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 13-16 Haziran tarihleri arasında Çin’i ziyaret etti.

Abbas, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile 15 Haziran’daki görüşme sonrası yaptıkları ortak açıklamada, Çin’in Müslüman Uygur toplumuna yönelik uygulamalarına karşı uluslararası kamuoyundaki tepkiler için “Bir insan hakları meselesi değil. Aşırıcılığı ortadan kaldırmayı, terörizme ve ayrılıkçılığa karşı çıkmayı amaçlıyor” diye konuştu.

Ortak bildiride, “Filistin, Şincan sorununun Çin’in iç işlerine karışmanın bir yolu olarak kullanılmasına kararlılıkla karşı çıkıyor” ifadesine yer verildi.

Çin, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 2016’dan beri uluslararası toplumun “toplama kampı” diye adlandırdığı yerleşkeler kuruyor ve “soykırım”la suçlanan uygulamalar yapıyor. Çin rejimi, bu uygulamaları aşırılıkçılığa karşı mücadele diye tanımlıyor ve “toplama kampı” diye bahsedilen birimlerden “Yeniden Eğitim Merkezi” diye bahsediyor.

Abbas’ın açıklamalarına sosyal medyada Uygurlardan tepki geldi.

- Advertisment -