Ana SayfaHaberlerDünyaFloyd’un cenaze töreni: polis selam durdu

Floyd’un cenaze töreni: polis selam durdu

Minneapolis’te polis tarafından öldürülen George Floyd’un Houston’daki cenaze töreninde, tabutu geçerken iki sıra polis selam durdu.

Houston’da büyüyen Floyd, kentin evladı olarak kabul ediliyordu ve törende ve öncesinde göstericiler, aktivistler, seçilmiş yöneticiler, polisler yaslı bir aileyi onurlandırma tutumunu benimsediler. Kilisede Floyd evlat, kardeş, amca ve baba olarak anıldı.

George Perry Floyd Jr. Kuzey Carolina’da doğdu ve Houston’da büyüdü. 1993’te mezun olduğu lisenin basketbol takımındaydı. Beş çocuğu, iki torunu vardı. Akrabaları ona süpermen diyordu.

2014’teki Eric Garner ve Michael Brown’ın cenazeleri gibi, Floyd’unki de, karaderili önderlerin ve ailesinin, hayatını kutladığı ve ölümündeki vahşeti mahkûm ettiği bir ulusal değerlendirme ve yas ânı oldu. Televizyonlardan canlı verilen törenin başladığı öğlen saatinde New York Borsası, polisin Floyd’un boynuna diziyle bastırdığı süre olan 8 dakika 46 saniye boyunca durdu. Bu, New York Borsası’nın 228 yıllık tarihindeki en uzun saygı duruşuydu.

Kilisede konuşan insan hakları lideri Rahip Al Sharpton, gerçekleşenin sadece bir trajedi değil, aynı zamanda bir suç olduğunu, Floyd’un ve onun gibilerin hayatlarının, o hayatın alınmasının bedelini birileri ödemediği sürece önemli olmayacağını söyledi.

Törenden önceki gün, kilisede Floyd’un cenazesine saygılarını sunmaya Vali Greg Abbott’tan hemşirelere, bebekli babalara ve Floyd’un lise arkadaşlarına kadar 6 binin üzerinde ziyaretçi geldi.

Eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat Başkan aday adayı Joseph R. Biden Jr., bir video mesajı yayınlayarak aileye başsağlığı diledi ve şöyle dedi: “Hiçbir çocuk, çok fazla sayıda karaderili çocuğun kuşaklar boyu sormak zorunda kaldığı soruyu sormak durumunda olmamalıdır: ‘Neden? Babam neden yok?’ George Floyd için adalet sağlandığında Amerika’da ırk adaleti yoluna gerçekten girmiş olacağız.”

Houston Belediye Başkanı  Sylvester Turner of Houston, Floyd’un son nefesini almasından sonra karaderililerin nefes almasının mümkün hale geleceğini söyledi. Trump’ın adının hiç geçmediği törende Teksas’ın Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Al Green, ülkenin en yüksek makamında bundan sonra oturacak kişinin ırk eşitsizliği konusunu ele alması gerektiğini belirtti. Floyd’un yeğeni de nefret suçlarının sona ermesi çağrısında bulundu: “Birisi, ‘Amerika’yı yeniden büyük yapın,’ dedi, fakat Amerika hiç büyük oldu mu? Amerika, değişim zamanı geldi!”

Floyd’un tabutu kiliseden çıkarılırken, bir izleyici ‘Nefes alacağız!’ diye, bir diğeri de ‘Dizinizi boynumuzdan çekin!’ diye bağırdı. Tabut cenaze aracına konulurken de slogan atıldı: ‘Adını söyleyin! George Floyd! Adını söyleyin! George Floyd!’

New York Times 10 Haziran 2020

- Advertisment -