Ana SayfaHaberlerDünya“From the World Press” geçtiğimiz hafta

“From the World Press” geçtiğimiz hafta

Özür dileriz; bir hafta boyunca yeni yazı yükleyemedik From the World Press köşemize. Bir dizi uluslararası gelişmeyi kaçırdık bu arada. (1) Florida’daki son Parkland Lisesi cinayetlerinden sonra, silâh satışı ve sahipliğinin sınırlandırılması yönünde muazzam protestolar patlak verdi. 800’ü aşkın miting, gösteri ve yürüyüşlere, güvenlik ve yaşama hakkı talep eden milyonlarca genç katıldı. Hepsi tamamen barışçı ölçüler içinde gerçekleşti ve sadece Trump yçnetimi için değil, bir bakıma bütün dünya açısından bir demokrasi dersi oluşturdu.

 

(2) Eski bir Rus casusu ve kızının İngiltere’nin güneyindeki Salisbury kentinde ancak Rusya’da imal edildiği bildirilen bir “sinir ajanı” ile zehirlenmesi olayının uzantısında, İngiltere’nin tepkisine başta ABD olmak üzere 20’yi aşkın ülke katıldı ve yüz küsur Rus diplomatını sınır dışı etti. Rusya’da buna, söz konusu ülkelerin aynı sayıda diplomatını sınır dışı ederek misillemede bulundu. Bulundu ama, kimi yorumcuların önemsizleştirme çabalarına karşın hiç de bir bardak suda fırtına diye örtbas edilemeyecek bu gelişme, Putin yönetiminin son zamanlardaki kibirli fütursuzluğuna ciddi bir darbe indirdi.

 

(3) “Münzevî keşiş devlet” Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un, ABD başkanı Donald Trump ile Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen ikili görüşmesininin arifesinde, Çin’e ve Zi Cinping’e (Xi Jinping) sürpriz bir ziyarette bulundu. Bu tür rejimlerde üst yönetimin içinde yaşadığı çok özel dünyayı yansıtan bir prosedürü izledi: Daha önce dedesi Kim İl-sung ve babası Kim Jong-il’in de yaptığı gibi, önceden hiç anons edilmeksizin, çok sıkı gizlilik ve güvenlik koşullarında özel bir zırhlı trenle geldi ve döndü. Resmî açıklamalar arkadan geldi. Çin Komünist Partisi başkanı ve ÇHC devlet başkanı Zi’nin, Kim Jong-un’un Kore yarımadasının nükleer silâhlardan arındırılması hedefini benimsediğini aktarması ve övmesi dikkat çekici bulundu. – Serbestiyet Yayın Kurulu.

 

 

 

- Advertisment -