Ana SayfaHaberlerDünyaGeneral Hafter, ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldı

General Hafter, ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova’dan ayrıldı

 

Ateşkes anlaşması kapsamında Hafter'e bağlı güçlerden Trablus'a yönelik başlatılan taarruzu bitirmeleri ve geri çekilmeleri isteniyordu.

 

Trablus'a ilerleyen Hafter'e bağlı güçlerin Facebook'tan paylaştığı mesajlarda ise "Zafere ulaşmak için hazır ve kararlıyız" dendi.

 

Suudi Arabistan'a ait Dubai merkezli Al Arabiya kanalı ve sahibi olduğu Al Hadas gazetesi internet sitesinde yer verdiği haberde, Hafter'in ateşkes anlaşmasını, Türkiye'nin Libya'daki askerlerini geri çekmesine ve Türkiye ile Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki anlaşmaların geçersiz olduğuna dair maddeler içermemesi nedeniyle imzalamamaya karar verdiğini öne sürdü.

 

Twitter'da bazı kullanıcılar, uçak radar takip programlarından elde ettikleri verilere göre, Hafter'i taşıyan uçağın Moskova'dan ayrılarak, Yunanistan hava sahası üzerinden güney-güneydoğu yönüne doğru ilerlediğini yazdı.

 

Libya'da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakanı Fayez el Sarraj ile Hafter arasında ateşkesin koşullarıyla ilgili dün Moskova'da Türkiye ile Rusya arabuluculuğunda görüşmeler yapıldı.

 

RIA Novosti haber ajansı, Sarraj'ın da görüşmelerin ardından Moskova'dan ayrılarak İstanbul'a geçtiğini bildirdi.

 

Taraflar bir araya gelmeyi kabul etmezken, yürütülen müzakereler sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çağrısıyla yürürlüğe giren ateşkesi yazılı hale getiren bir anlaşma taslağı hazırlandı.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sarraj'ın ateşkes anlaşmasının taslak metnini imzaladığını, Hafter tarafının ise bugün sabaha kadar süre istediğini açıklamıştı.

 

- Advertisment -