Ana SayfaHaberlerDünya‘George Floyd’un ölümüne ‘ırkçılık pandemisi' neden oldu’

‘George Floyd’un ölümüne ‘ırkçılık pandemisi’ neden oldu’

ABD polisi tarafından öldürülen Afrikalı Amerikalı George Floyd için Perşembe günü yapılan anma töreninde, avukat Benjamin Crump, Floyd’u öldürenin corona pandemisi değil, ırkçılık ve ayrımcılık pandemisi olduğunu söyledi. Anma törenine katılanlar, Floyd’un Minnesota polisi kontrolünde yerde yatırıldığı süre olan 8 dakika 46 saniye boyunca saygı duruşunda bulundular. Yüzlerce kişinin katıldığı törende insan hakları aktivisti Peder Al Sharpton da bir konuşma yaparak, “ayağa kalkma ve ‘dizinizi boynumuzdan çekin’ deme zamanıdır” dedi.

Floyd’un ailesinin yanı sıra Jesse Jackson, Minnesota Valisi Tim Walz, Belediye Başkanı Jacob Frey ve Senatör Amy Klobuchar’ın da katıldığı törende Floyd’un kardeşi küçükken ailelerinin yoksul olduğunu, çamaşırlarını muslukta yıkayıp fırında kuruttuklarını anlattı ve toplanan kalabalığın kardeşinin ne kadar çok insanın yüreğine dokunduğunu gösterdiğini söyledi.

Peder Sharpton, Floyd’un hikâyesinin Amerika’daki karaderililerin hikâyesinin bir yansıması olduğunu ve protestoların bütün adalet sistemi değişene kadar devam edeceğini söyledi: “Floyd’un başına gelen, bu ülkede, eğitimde, sağlıkta ve Amerikan hayatının her alanında her gün yaşanıyor. George adına ayağa kalkmamızın ve dizinizi boynumuzdan çekin dememizin zamanıdır.”

Bu sırada birkaç sokak aşağıda Floyd’un öldürülmesine yardım ve yataklık etmekle suçlanan üç polis ilk defa mahkeme önüne çıktı. Kefalet 1 milyon dolar olarak belirlendi, ama yargıç, sahip oldukları bütün silahları teslim ederler ve başka koşulları yerine getirirlerse kefaletin 750 bin dolara indirileceğini söyledi.

Floyd nefes alamadığını söylerken boynuna dizini bastırmaya devam eden Derek Chauvin ise ikinci dereceden cinayetle suçlanıyor ve mahkeme önüne Pazartesi günü çıkacak.

- Advertisment -