Ana SayfaHaberlerDünyaHamaney: Siyasi hata, büyük suç

Hamaney: Siyasi hata, büyük suç

 

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki ikametgâhında açıklama yapan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ayetullah Nemr'in idamını "büyük bir suç, siyasi hata" diye niteleyerek, "şiddetle" kınadı. Suudi Arabistan'ın Nemr'i haksız bir şekilde idam ettiğini savunan Hamaney, "Bu âlim ne halkı silahlı bir harekete teşvik etti ne de gizli komplolar planladı" dedi.

 

Hamaney, Nemr'in sadece Suudi Arabistan yönetimini açık bir şekilde eleştirdiği için hukuksuzca idam edildiğini savunarak, "İlâhi intikam şüphesiz Suudi siyasetçilerin yakasına yapışacak" ifadelerini kullandı.

 

Sistani kınadı

 

Irak'ta Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani de, Nemr'in idam edilmesini kınadı.

 

Sistani'nin Necef'teki ofisinden yapılan açıklamaya göre, Sistani, Suudi Arabistan'daki "el-Katif" halkına seslenerek, "Bölgede haksız yere kanları dökülen bir grup mümin kardeşimizin ve bunların içerisinde bulunan Alim Şeyh Nemr'in şehadet haberini üzüntüyle öğrendik"  ifadelerini kullandı.

 

Açıklamada, "Bu olayı kınıyoruz ve evlatlarını kaybeden yaslı ailelere başsağlığı diliyoruz" denildi.

 

Suudi Arabistan yönetimi cumartesi günü, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr'in de olduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.

 

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan ise idamlara tepki gösterilerek, "Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları, faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek" şeklinde açıklama yapılmıştı.

 

Ülkenin tanınmış Şii din adamlarından Nemr, 2011 yılında Bahreyn'deki gösterilerle eş zamanlı Katif kentinde düzenlenen rejim karşıtı protestoların ardından 2012 yılında "protestolara teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak" gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

 

Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, 2013 yılında da yargılanmaya başlamıştı. 15 Ekim 2014'te idama mahkûm edilen Nemr'in idam edilmemesi için Tahran yönetimi birçok kez Suudi Arabistanlı yetkililere çağrıda bulunmuştu.

 

Kaynak: Reuters, AA

- Advertisment -