Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını vurguladı. Beyaz Saray sözcüsü Sanders, "DAEŞ'i ortadan kaldırmak ve İran'ı püskürtmek için birleşik bir Irak olmasını umut ediyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert da ABD'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararından derin hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.
Bakanlık sözcüsü Nauert, "Bağlayıcılığı olmayan bu referandumdan dolayı" ABD'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki halkla tarihi ilişkilerinin etkilenmeyeceğini ifade etti.
ABD'li sözcü ancak atılan bu adımın IKBY bölgesi ve halkı adına istikrarsızlık ve zorluğu artıracağını belirtti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson referandumla ilgili yaptığı yazılı açıklamada referandumu desteklemediklerini ve Irak’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunduklarını belirtti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, "Bütün tarafları referandumun ardından kışkırtıcı açıklamalar ve eylemlerden kaçınmaya çağırıyorum" dedi. Johnson, "Öncelik DAEŞ'le mücadele ve kurtarılan bölgelerin istikrarı olarak kalmalı”ifadelerini kullandı.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de referandumu yapan yetkililere karşı gereken tedbirleri artıracaklarını söyledi.
İbadi, "Referandumun yapılmasının büyük risk olduğunu belirterek, anayasal değil ve sonuçlarını tanımayacağız" dedi.
Irak Başbakanı İbadi ayrıca referandum sırasında çok sayıda şaibe, zorla oy kullandırma ve tehcir ettirme şikayetleri aldıklarını da belirtti.
Referanduma bir tepki de Birleşmiş Milletler'den geldi. BM Genel Sekreter sözcüsü Stephane Dujarric referandumun bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyelinden endişe duyduğunu bildirdi.
Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Irak'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve birliğine saygı duyduğunu söyledi.