Ana SayfaHaberlerDünyaKanada Başbakanı susarken de konuşurken de çok şey söyledi

Kanada Başbakanı susarken de konuşurken de çok şey söyledi

Kanada Başbakanı Trudeau, kendisine ABD’deki ırk ayrımcılığına, gösterilere ve Trump’ın tutumuna dair bir soru yöneltildiğinde çok dikkat çekici bir tepki gösterdi.

Dün bir gazeteci, Kanada Başbakanı Trudeau’ya ABD’deki olaylar ve Trump’ın tavrıyla ilgili bir soru sordu. Trump, göstericilere karşı Ordu’yu devreye sokmayı planlıyordu, ayrıca “temiz” bir Trump fotoğrafı için bir yol güzergâhındaki Amerikalılar göz yaşartıcı gazla püskürtülmüştü. Başbakan Trudeau bu konuda ne diyordu?

Trudeau soru üzerine 21 saniye boyunca “epik bir suskunluk” içine girdi. Daha sonra soruya birkaç cümlelik bir cevap verdi. Evet, ABD’de ciddi bir ırkçılık sorunu vardı da Kanada’da yok muydu? Trudeau bu soruya “var, hem de sistemik” cevabını verdi. Trudeau’nun sözlerinin tamamı şöyle:

“ABD’de olanları hepimiz korku ve dehşetle izliyoruz. İnsanları bir araya getirme zamanı, fakat dinleme zamanı. Yıllar ve on yıllar süren gelişmeye rağmen süren adaletsizliğin ne olduğunu öğrenme zamanı. Fakat biz Kanadalılar için, bizim de karşı karşıya olduğumuz sorunlar olduğunu görme zamanı. Karaderili Kanadalıların ve ırksal özellikleri farklı Kanadalıların her gün ayrımcılıkla canlı bir gerçeklik olarak yüzyüze olduklarını görme zamanı. Kanada’da sistemik ayrımcılık var. Yani, sistemlerimiz, beyaz olmayan Kanadalılara, ırksal özellikleri farklı olan Kanadalılara, başkalarına davrandıklarından farklı davranıyor. Bu, birçoğumuzun görmediği bir şey, fakat ırksal özellikleri farklı Kanadalılar için canlı bir gerçeklik.” (Dış Haberler)

- Advertisment -