Ana SayfaHaberlerDünya'Karşılıklı çıkarlar arasında denge arıyoruz'

‘Karşılıklı çıkarlar arasında denge arıyoruz’

 

Alman SWR Radyosu'na konuşan Başbakan Angela Merkel, Türkiye ile AB arasında mülteci krizinin çözümü konusunda varılan prensip anlaşmasını yorumladı. Merkel, "AB ile görüşmelerde Türkiye'nin eli daha güçlü değil. Karşılıklı çıkarlar arasında arasında bir denge arıyoruz" dedi. 

 

Göçmen krizinin çözümünde "Her şeyin doğru yönde ilerlediğini" ifade eden Alman Şansölye, "AB'nin, Suriyeli mültecilere ek olarak Iraklı mültecileri de alması için de kota konulabilir" diye konuştu. 

 

'Toplu sınırdışı yasalara aykırı'

 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) AB Direktörü Vincent Cochatel ise kurumun AB-Türkiye anlaşmasından 'kaygılı' olduğunu açıkladı.  

 

Bu anlaşmayla mültecilerin güzergâhlarının 'parçalanacağını' savunan Cochatel, AB'nin gelen yabancıları toplu şekilde sınırdışı etmesinin AB İnsan Hakları Konvansiyonu'nunda yasaklandığına vurgu yaptı. 

 

BM yetkilisi, "Yabancıları toplayıp üçüncü bir ülkete göndermek AB yasalarıyla uyumlu değil, uluslararası yasalarla da uyumlu değil" eleştirisini getirdi.

 

Prensip anlaşması neleri kapsıyor?

 

AB ile Türkiye arasında dün geceki yoğun mesaide varılan prensip anlaşması 17-18 Mart'ta AB liderlerini zirvesinde yeniden ele alınacak. Türkiye'nin teklifiyle ilgili nihai karar da bu toplantının ardından çıkacak. AB liderlerinin aşağıdaki temel prensipler temelinde teklif üzerinde çalışmaya devam edecekleri açıklandı:

 

1- Türkiye'den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenlerin, masrafları AB tarafından karşılanarak, Türkiye'ye geri gönderilmesi,

 

2- Yunan adalarından Türkiye'ye geri gönderilen ve kabul edilen her bir Suriyeli için, Türkiye'de bulunan bir Suriyeli AB üye ülkelerine mevcut taahhütler çerçevesinde yeniden yerleştirilmesi,

 

3- Vize serbestisi yol haritasının tüm üye ülkeler tarafından Türk vatandaşlarına vize zorunluluklarını kaldırma bakış açısıyla Haziran 2016'nın sonuna dek yürürlüğe sokulmasının hızlandırılması,

 

4- Başlangıçta ayrılan 3 milyar euro’nun ilk projelerin finansmanının sağlanması için mart sonuna kadar serbest bırakılmasının hızlandırılması ve ek finansman için karar verilmesi,

 

5- 2015 Ekim Avrupa Konseyi hükümlerinin üzerine koyarak, üyelik görüşmelerinde yeni fasılların en yakın zamanda açılması hakkında bir karar verilmeye hazırlanılması

 

6- Suriye içinde yerel nüfusun ve mültecilerin daha güvenli olacak bölgelerde yaşamalarına imkân verecek olan insani şartları iyileştirecek her türlü ortak çaba için Türkiye ile birlikte çalışmak.

 

Türkiye'nin Ege'deki insani dram için formülü kritik. Zira, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, 2015'te Yunanistan'a deniz yoluyla ulaşan mültecilerin sayısı 856 bin, 2016'nın yalnızca ilk iki ayındaki sayı ise 132 bin oldu.

 

Kaynak: Reuters

- Advertisment -