Ana SayfaHaberlerDünyaKerkük'te gergin bekleyiş!

Kerkük’te gergin bekleyiş!

İran merkezli Tesnim haber ajansı İran'ın Kuzey Irak ile bulunan sınır kapılarını kapattığını aktardı. Pervezhan Sınır Kapısı Müdürü Ali Tevfik, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İran tarafının bu sabah Irak'ın Süleymaniye kentine açılan sınır kapısını kapattığını" belirtti.  Tevfik, sınır kapısının kapatılması nedeniyle ticari hareketliliğin ve geliş-gidişlerin durduğunu ifade etti.  İran ile IKBY arasında petrol ve ticari ürün geçişinin sağlandığı üç sınır kapısı bulunuyor.  İran Dışişleri Bakanlığı ise sınırların kapatıldığı iddiasının asılsız olduğu yönünde bir açıklama yaptı.

 

İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kuzey Irak'ta olduğu öğrenildi. Kasım Süleymani'nin temaslarında gündemin Bağdat ile Erbil arasındaki gerilim olduğu bildirildi.

 

AA, kentin güneyinde konuşlanan Irak güvenlik güçlerinin, Kerkük Askeri Havalimanı ve petrol kuyularını Peşmerge'den geri almak için operasyona başlamasının an meselesi olduğunu duyurdu.

 

Gerginliğin dorukta olduğu Kerkük'ün birçok bölgesinde sokakların boş olduğu görülüyor. Kerküklü siviller, yaşanan gerginliğin yol açabileceği çatışmadan dolayı evlerinden çıkamıyor.

 

Kentte Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerde ise gönüllüler taşıdıkları silahlarla Peşmergelerle sokaklarda dolaşıyor.

 

Irak Parlamentosunca görevden alınan Kürt kökenli Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in Kerkük'te Peşmerge kıyafeti giymiş onlarca silahlı kişiyle birlikte olduğu fotoğraflar sosyal medyada yayınlandı.

 

Irak ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin Kerkük’ten çekilmesi için 48 saatlik süre tanırken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, kentin adeta bir saatli bombaya döndüğünü belirterek, “Her an patlayabilir” dedi. Kerkük’te yaşananları Hürriyet’e değerlendiren Kazancı, Türkmenler olarak ne Peşmerge, ne de Haşdi Şabi güçlerinin yanında olacaklarını vurguladı. Kazancı şunları söyledi: “Kerkük bir Türkmen kentidir. Biz Türkmenler olarak şunun, bunun yanında olmayacağız. Kerkük’teki tüm Türkmen semtleri ve mahallelerini korumak için hazırlıklarımız var.”

 

Kazancı, Kerkük’e PKK’lıların geldiği haberlerinin hatırlatılması üzerine de, “PKK, çok uzun zamandan beri zaten Kerkük’te var. Bu yeni bir şey değil. Yeni olan Suriye’den PYD’lilerin gelmesi. Çok sayıda PYD’linin Erbil üzerinden Kerkük’e geldiği bilgisi var” dedi. Kazancı, “Peşmerge güçlerinin Kerkük’ten çekilmeye başladığı haberlerinin doğru olup olmadığı” sorusuna da, “Peşmerge güçleri çekiliyor ama bunu taktiksel nedenlerle yapıyor” yanıtını verdi. 

- Advertisment -