Ana SayfaHaberlerDünya'Koşullar uygun değil'

‘Koşullar uygun değil’

 

Suriyeli muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Riyad Hicab, Suriye rejimi ile muhalefet arasında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından 9 Mart'ta yeniden başlatılması beklenen barış görüşmeleri için henüz uygun koşulların oluşmadığını ifade etti. Hicab, Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'un daveti üzerine yaptığı ziyarette Fransız bakan dışında İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'la görüşmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında Suriye'deki ateşkesi değerlendirdi.

 

Suriye rejimi ile muhalefet arasında anlaşılan ve 27 Şubat'ta devreye giren kısmi ateşkesin Suriye rejimi ve Rusya tarafından birçok kez ihlâl edildiğinin altını çizen Hicab, ateşkes ilânından beri Suriye rejimi ve müttefiklerinin 90 hava saldırısı düzenlediğini ve başta klor gazlı varil bombası olmak üzere birçok silah ile sivilleri hedef aldığını belirtti.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aldığı karar sonrası devreye giren ateşkesin birçok kez ihlâl edilmesi sonucu Suriye muhalefeti olarak görüşmelerin tekrar başlatılmasına sıcak bakmadıklarına değinen Hicab, "Cenevre'de barış görüşmelerinin tekrar başlaması için koşulların uygun olmadığını düşünüyoruz çünkü BMGK'nin 2254 nolu kararı uygulanmadı, insani yardımlar ulaştırılmadı, ablukalar kaldırılmadı ve hapistekiler serbest bırakılmadı" dedi.

 

Barış görüşmelerinin tamamen rafa kaldırılmasından bahsetmenin uygun olmayacağına dikkat çeken Hicab, "Barış görüşmelerinin hiç gerçekleşmeyeceğini söylemek için henüz erken. Kendi komitemizin askeri kanatlarıyla görüştükten sonra kararımızı vereceğiz" diye konuştu. Ateşkesin taraflarca uygulanmasının denetlenmesi için uluslararası bir heyet kurulma çağrısı yapan ve bu çağrıyı BM'ye ilettiğini ifade eden Hicab, "Şu anda ateşkes uygulanmıyor. Rusya hem bombalamaya devam ediyor hem ateşkesin uygulanışını denetliyor hem de garantörlüğünü yapıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil" dedi.

 

"PYD’nin varlığı katliamlara yardım ediyor"

 

Hicab daha sonra gazetecilere konuştu. Suriye'de özellikle giderek kötüleşen insani durumdan bahseden Hicab, bölgede neredeyse hiç tıbbı malzeme ve ilaç kalmadığını, ciddi anlamda gıda sıkıntısı çekildiğini belirtti. "Başta Madaya olmak üzere tüm ülkede insani durum giderek kötüleşiyor. İnsani yardıma, ilaca ve yiyeceğe ihtiyaç var" ifadelerini kullanan Hicab, insani yardım konvoylarının en kısa yoldan bir an önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesini talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aralıkta kabul ettiği 2254 sayılı kararına da saygı duyulmasını istedi.

 

Hicab, konuya ilişkin BM'ye defalarca mektup yazdıklarını dile getirerek, hiçbirine yanıt alamadıklarını söyledi ve insani yardımın yanı sıra güvenlik koridoru da talep ettiklerini kaydetti. 

 

Riyad Hicab, PYD'nin bölgedeki varlığının, sivil halka yapılan katliamlara yardım ettiğini savunarak, "PYD, Suriye'de rejimle, Rusya ve İran ile işbirliği yapıyor. PYD, özellikle rejimin bir kolu, Rusya ve İran'ın da müttefikidir. Bu açık ve nettir" dedi.

 

"Masada Esed'e yer yok"

 

Olası bir geçiş hükümeti ihtimaline de değinen Hicab bunun için gerekli şartlarının olduğunu kaydetti. Hicab, yalnızca Beşşar Esed'in olmadığı bir geçiş hükümeti önerisine yanıt vereceklerini dile getirerek, "Geçiş hükümeti söz konusu olduğunda masada Esed'e yer yok. Eli kanlı bir lider geçiş hükümetinde yer alamaz. Ancak Esed'in olmadığı bir geçiş hükümetini konuşabiliriz" dedi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -