Ana SayfaHaberlerDünyaLübnan'ı bize savaş ilan etmiş ülke olarak göreceğiz

Lübnan’ı bize savaş ilan etmiş ülke olarak göreceğiz

 

Lübnan'da Hizbullah'ın ortağı olduğu hükümete yönelik eleştirilerini sertleştiren Suudi Arabistan'dan, Lübnan Başbakanı Hariri'nin Riyad ziyareti sırasında istifa etmesinin ardından krizi daha da derinleştirecek bir açıklama geldi.

 

Suudi Arabistan Körfez İlişkileri Bakanı Tamer el-Sebhan yaptığı açıklamada, 'Hizbullah'ın saldırgan tutumundan dolayı Lübnan hükümetinin Suudi Arabistan'a savaş ilan etmiş bir hükümet olarak değerlendirileceğini' söyledi.

 

Hizbullah'ın Suudi Arabistan için bir ölüm ve yıkım aracı haline geldiğini savunan Sebhan, "Kraliyet'teki tüm terör operasyonlarına ve Yemen'den balistik füze fırlatılmasına katılıyorlar. Hizbullah, Lübnan hükümetinde temsil ediliyor. Hükümetin bunun tehlikesinin farkında olması gerekir. Bu hükümet, Suudi Arabistan'a savaş açan bir hükümet olarak muamele görecek." ifadelerini kullandı.

 

"LÜBNAN TÜM RİSKLERİ BİLMELİ"

Son 1 yılda Hariri öncülüğündeki yönetimin Hizbullah'a karşı önlem almakta başarısız olduğunu söyleyen Sebhan, "Hiçbir şekilde Suudi Arabistan'a saldırılmasına razı olmayız. Daha önce de onlara, barış ve itidal ile 'terör partisi' arasında bir seçim yapmaları gerektiğini söylemiştik. Lübnan hükümeti, Hizbullah'ın eylemlerine susuyorsa bu, Hizbullah'ı destekledikleri anlamına gelir. Bir yıl boyunca biz bunu gördük. Lübnan hükümetinden bu partiye karşı daha caydırıcı olmasını beklerdik. Onlar bunu başaramadıysa da Hizbullah'ı caydıracak ve Lübnan'ın güneyindeki mağaralarına çekilmelerini sağlayacak olanlar var. Lübnan tüm riskleri bilmeli ve geri dönüşü olmayan noktaya ulaşmadan önce bunları düzeltmeye çalışmalı." ifadelerini kullandı.

 

Hizbullah'ı, "terör ve şiddet devletinin piyonu" olarak tanımlayan Sebhan, "ülkesine uzanan elleri keseceklerini" belirtti.

 

Lübnan hükümetinden ise konuyla ilgili bir yorum henüz gelmedi.

 

GERİLİMİN YENİ ODAĞI: LÜBNAN

Ülke Suudi Arabistan'a yakınlığıyla bilinen Başbakan Hariri'nin Cumartesi günü istifa etmesinin ardından, İran-Suudi Arabistan geriliminin odak noktalarından biri haline gelmiş görünüyor.

 

1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaşın yaralarını halen saran Lübnan, ekonomik olarak ağır borç yükleri altında ve ülkedeki her 4 kişiden biri Suriyeli mülteci.

 

Hizbullah ülkede hem politik hem de askeri olarak güçlü bir konumda bulunuyor. Parlamentoda ve hükümette temsil edilen Hizbullah'ın ayrıca Lübnan ordusunda daha güçlü görülen gerilla ordusu bulunuyor. Hizbullah, komşu Suriye'de Esad rejimiyle birlikte savaşıyor.

 

Öte yandan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Riyad'dan ayrılarak görüşmeler için Abu Dabi'ye gideceği belirtildi. Lübnan basınında Hariri'nin Suudi Arabistan tarafından istifaya zorlandığı ve ülkede politik rehine olarak tutulduğu iddia edilmişti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da Hariri'nin Riyad yönetiminin zorlamasıyla istifa ettiğini savunmuştu.

 

 

- Advertisment -