Ana SayfaHaberlerDünyaMacron'un partisi mecliste mutlak çoğunluğu kazandı

Macron’un partisi mecliste mutlak çoğunluğu kazandı

 

Oyların tamamına yakını sayılırken, seçime katılım oranı ise yaklaşık yüzde 42 ile rekor seviyede düşük oldu. Macron karşıtlarının sandığa gitmediği tahmin ediliyor.

 

Fransa'nın geleneksel siyasi partileri karşısında ezici bir zafer elde eden Macron'un, mecliste kazandığı salt çoğunluk ile Avrupa Birliği yanlısı reform planlarını kısa süre içinde hayata geçirmesi bekleniyor.

 

Yaklaşık bir yıl önce "En Marche" (Yürüyüş) adıyla kurulan ve cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası partiye dönüşen hareketin adaylarının yarısından fazlası, daha önce siyaset tecrübesi bulunmayan isimler.

 

Fransa'da merkez siyaseti temsil eden Macron, Mayıs ayındaki seçimleri kazanarak Cumhurbaşkanı olmuştu.

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen katılmıştı.

 

Mecliste ana muhalefeti ise Cumhuriyetçi kanadın oluşturması bekleniyor. Önceki parlamentoda 200 saldalyesi olan Cumhuriyetçi ittifakın 125 ile 131 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

 

İlk sonuçlara göre, son 5 yıldır yönetimdeki Sosyalistlerin ise 41 ila 49 sandalye kazanması bekleniyor. Bu, Sosyalistlerin Fransa'da 1958'de kurulan Beşinci Cumhuriyet dönemindeki en düşük milletvekili sayısı.

 

Sosyalist lider Jean-Claude Cambadelis, sonuçların belli olmasının ardından yaptığı açıklamada liderliği bırakacağını duyurdu.

 

Cambadelis, Fransa'da sol hareketin köklü bir değişiklik yapması gerektiğini belirtti.

 

Le Pen ilk kez Ulusal Meclis'te

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turunda Macron'a mağlup olan Marine Le Pen ise ilk kez milletvekili seçilerek parlementoya girdi.

 

Ulusal Cephe, Le Pen ile birlikte parlamentoya 8 milletvekili gönderebildi.

Sendikalardan mücadele mesajı

 

Emmanuel Macron'un açıkladığı reformlar arasında gelecek 5 yılda 60 milyar euro bütçe tasarrufu ve devlet memuru sayısının 120 bin azaltılması gibi maddeler de bulunuyor.

 

Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu sağlamasıyla birlikte Macron'un bu reformları kısa süre içinde hayata geçirmesi bekleniyor. Ancak kamudaki kesintiler gibi bazı planlar, Fransa'da geleneksel olarak güçlü olan sendikaların tepkisini çekiyor.

 

Bazı sendika liderleri, seçim sonrası yaptıkları açıklamalarda Macron'un planlarına karşı mücadele edeceklerini açıkladı.

- Advertisment -