Ana SayfaHaberlerDünyaMadencilik şirketi, Aborijin mağaralarını tahrip ettiği için özür diledi

Madencilik şirketi, Aborijin mağaralarını tahrip ettiği için özür diledi

Dev madencilik şirketi Rio Tinto, Batı Avustralya’daki 46.000 yıllık Aborijin mağaralarını havaya uçurduğu için özür diledi.

Pilbara bölgesinde bulunan ve tarihleri son Buzul Çağı’na kadar uzanan Juukan Gorge mağaraları, Rio Tinto’nun, resmî yetkililerle yaptığı anlaşma doğrultusunda bir demir cevheri projesini genişletme çalışması sırasında geçtiğimiz Pazar tahrip edilmişti.

Tarihsel miras alanında tarihöncesi birçok eşya bulundu.

Şirketin demir cevherinden sorumlu üst düzey yöneticisi olan Chris Salisbury, “Yol açtığımız sorun için üzgünüz” dedi, “Puutu Kunti Kurrama ve Pinikura Halkı’na  (PKKP) saygılarımızı sunuyoruz.” PKKP, alanın geleneksel sahipleri. “PKKP ile birlikte çalışmayı sürdürerek bu olandan ders çıkaracağız ve ortaklığımızı güçlendireceğiz. Acil olarak da, Juukan Gorge bölgesindeki diğer bütün şantiyelerin planlarını gözden geçiriyoruz.”

Alanda bulunanlar arasında yer alan insan saçından yapılmış kemerin analizi, PKKP ile tarihöncesinde mağaralarda yaşayanlar arasında 4.000 yıllık doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Salisbury, Batı Avustralya’daki tarihsel mirasın yönetiminin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. İngiltere-Avustralya ortaklığındaki şirketin Avustralya’da, boksit, elmas ve uranyum gibi başka madencilik imtiyazları da var.  

Öte yandan, PKKP temsilcilerinden John Ashburton, Avustralya’da bu kadar eski bilinen Aborijin alanının çok az olduğunu ve öneminin azımsanamayacak boyutta olduğunu söyleyerek, bu kaybın ağır bir darbe olduğunu belirtti. Reuters Haber Ajansı’nın aktardığına göre Ashburton, “halkımız bu kaya sığınaklarının tahrip edilmesinden derin bir huzursuzluk ve keder duyuyor ve topraklarımızın yanısıra atalarımızla bağımızın kaybının da yasını tutuyor,” dedi. (Dış Haberler)

- Advertisment -