Ana SayfaHaberlerDünyaMistura Ankara'ya da gelecek

Mistura Ankara’ya da gelecek

 

Rusya’nın, De Mistura’nın Suriye krizini çözüme kavuşturma çabalarına tam destek verdiğini vurgulayan Lavrov, Cenevre görüşmelerinin kapsamlı ve doğrudan olması gerektiğini söyledi, "Her çekişmede olduğu gibi, müzakerelerde tarafların kapsamlı bir şekilde temsil edilmesi ve onların aralarında doğrudan diyalog kurması da çok önemli" ifadelerini kullandı.

 

Cenevre görüşmelerinin başarısı için en önemli noktanın ateşkesin sürdürülmesi olduğunu daha önce vurgulayan De Mistura, Suriye’de 27 Şubat’tan bu yana sürdürülen kırılgan ateşkesi korumak için daha aktif bir mekanizmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

 

Ankara'ya da gelecek

 

Uluslararası toplumun Suriye’de siyasi geçiş sürecinin başlamasını dört gözle beklediğini ifade eden De Mistura, Cenevre müzakereleri hazırlığı kapsamında Tahran, Şam, Ankara ve Riyad gibi Suriye krizi konusunda kilit ülkelere gideceğini belirtti.

 

De Mistura, bu hazırlıkları Suriye’de bir siyasi çözümün gerçekleşmesi için aktif bir rol oynayan Moskova’dan başlatmak önemli olduğunu vurguladı.

 

Cenevre’de 14-24 Mart arasında düzenlenen Cenevre görüşmelerinin birinci turunda somut bir sonuç elde edilmemişti.

 

Rejimin siyasi geçiş konusundan mesafeli durması ve Şam rejimin lideri Beşşar Esed’in akıbetini bahsetmemek konusundaki ısrarı görüşmelerin ilerlemesini engellemişti.

 

Cenevre görüşmelerinin ikinci turu 11 Nisan’da başlaması bekleniyor ancak rejimi temsil eden heyetin rejimin parlamenter seçimleri düzenlediği 14 Nisan’dan sonra Cenevre’ye varması bekleniyor.

 

Kerry: Esed’in samimiyetini Cenevre’de göreceğiz

 

ABD merkezli Bloomberg kanalına konuşan Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, ,Suriye’de siyasi geçişi sağlamak için düzenlenen Cenevre görüşmelerinin Esed’in samimiyetini test etmek için bir fırsat olacağını söyledi.

 

Esed’in yönetimde kaldığı sürece Suriye’deki savaşın sona ermesi mümkün olmadığını vurgulayan Kerry , "Esed’in kalmasının hiçbir yolunu görmüyorum. Çünkü o kaldığı sürece savaşın bitmesi mümkün değil. Şiddetin durması mümkün değil.  Esed’in ülkeyi birleştirmek için şansı yok. O yüzden İran’ın, Rusya’nın ve diğerlerinin barışı istiyorlarsa Esed’in geçişi kabul etmesi gerektiğini kabul etmesi lazım" diye konuştu.

 

Kaynak: Reuters, AFP ve Al Jazeera

- Advertisment -