Astana’daki Suriye ateşkes görüşmelerini tamamen ya da kısmen boykot etmeyi düşünen muhalifler görüşmelere katılma kararını aldı. Silahı Muhalif gruplardan Ceyşul İslam’ın Temsilcisi Muhammed Alluş’un başkanlığında 7 kişilik bir heyet Astana’ya gidiyor. Muhalifler, garantör Rusya’nın, Esed rejiminin ateşkese uyması için için somut adımlar atmadığını gerekçe göstererek Salı günü Astana’ya gitmeyeceklerini ya da sadece birkaç temsilci gönderebileceklerini söylemişti.
Suriye’deki ateşkesin garantörü olan Rusya, Türkiye ve İran’ın yanı sıra Astana’da ABD ve Ürdün de gözlemci olarak katılacak. BM Suriye Özel temsilcisi Staffan de Mistura ise Astana’ya gitmeyeceğini açıkladı. BM’yi 5 kilik bir heyet temsil edecek.
Astana’ya varan Rus, İran ve Esed rejimi heyetleri aralarında ön görüşmeler düzenledi.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Çarşamba günü Astana’da başlaması planlanan ve iki gün sürmesi öngörülen Suriye ateşkes görüşmelerinin bir gün ertelendiğini açıklamıştı.
Türkiye ve muhalifler siyasi konulara girmek istiyor
Al Jazeera’ye konuşan kaynaklar, Astana’nın gündemiyle ilgili Rusya ile Türkiye arasında da fikir ayrılığı yaşandığını söylemişti.
Kaynaklara göre, Türkiye ve muhalifler kırılgan ateşkesin sağlamlaştırılması ve izleme mekanizmasını öncelikli olarak masaya yatırmak isterken Astana’daki ilk görüşmelerde taraflara bir anayasa taslağı sunan Moskova bir an önce siyasi konulara girmek istiyor.
Al Jazeera’ye telefonla bağlanan muhaliflerin sözcüsü Usame Ebu Zeyd, Astana görüşmelerinin gündeminin henüz açıklanmadığını ve kendilerine resmi bir davet gelmediğini söylemişti.
Bunun garantörler arasında bir anlaşmazlıktan kaynaklanmış olabileceğine işaret eden Ebu Zeyd, ateşkesin çökme ihtimalinin bulunduğunu ifade etmişti.
De Mistura Moskova’ya gidecek
Rus haber ajansı RIA, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Perşembe günü Rusya’yı ziyaret edeceğini açıkladı. Haberi, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na dayandıran ajans, muhaliflerin Cenevre heyetinin genişletilmesinin görüşüleceğini ifade etti ve “De Mistura’nın Moskova ziyareti sırasındaki görüşmelerde, Cenevre’ye gidecek birleşik bir muhalefet heyetine odaklanılacak” dedi.
Suriye krizine siyasi bir çözümü bulmak için Cenevre’de 23 Şubat’ta yeni görüşmeler düzenlenecek.
Muhalifler: Cenevre görüşmeleri siyasi geçişe odaklamalı
Cenevre’deki görüşmelerde muhaliflerin yolunu belirleyecek Yüksek Müzakere Heyeti, rejim ile doğrudan müzakereleri istediğini ve siyasi geçiş konusunu masaya yatırmak istediğini söyledi.
Yüksek müzakere Heyeti (YMH) Sözcüsü Salim Muslet, Beşşar Esed’in geçiş sürecinde yer almaması gerektiğini savundu. ‘Esed kalırsa, Suriye halkının ödediği ağır bedel boşa gitmiş olur’ ifadesini kullandı.
Cenevre görüşmelerinin gündeminin henüz kendilerine iletilmediğini ifade eden Muslet, görüşmelerin geçiş süreciyle başlaması gerektiğini belirtti ve
“Doğrudan müzakere istiyoruz. Zamandan kazanmak istiyoruz. Suriye halkının acısına hızlı bir şekilde son vermek istiyoruz.” dedi.
Kaynak: Al Jazeera, Reuters