Ana SayfaDış HaberNijer’de geçmişte isyancı grubun liderliğini yapmış eski bakan, darbe karşıtı hareket başlattı

Nijer’de geçmişte isyancı grubun liderliğini yapmış eski bakan, darbe karşıtı hareket başlattı

Nijer’de askeri darbenin ardından, daha önce isyancı gruplara liderlik de yapmış eski Turizm Bakanı Rhissa Ag Boula, cuntaya karşı siyasi bir hareket başlattı. Boula, yaptığı açıklamada Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’e askeri harekat planına destek verdiğini söyledi.

1990-1995 ve 2007-2009 yılları arasında Nijer’de isyancı Touareg gruplarının liderliğini yapan, 1999-2004 yılları arasında ise Nijer Turizm Bakanı olarak görev yapan Rhissa Ag Boula, 26 Temmuz’da askerin yönetime el koymasının ardından cuntaya karşı siyasi bir hareket başlattı.

Anayasal düzeni savunan ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un görevine dönmesi için mücadele edeceği belirtilen siyasi hareketin adı “Cumhuriyet için Direniş Konseyi (CRR)” olarak belirlendi.

Boula, yaptığı yazılı açıklamada, Nijer’in, yapılan askeri darbe sonucu bir trajedinin kurbanı olduğunu, ülkede toplumsal sorunlar ve terörle mücadelenin iyi gittiği bir dönemde cunta lideri Abdurrahmane Tchiani’nin kişisel çıkarları uğruna kendisine duyulan güvene ihanet ettiğini söyledi.

Açıklamasında halka saygılı askerlere seslenen Boula, isyana son verme çağrısı yaptı ve cunta lideri Abdurrahmane Tchiani’nin tutuklanmasını istedi.

“Cunta, Wagner adlı savaş suçlularını ülkeye çağırdı”

Arabuluculuk çabalarını sonuçsuz kaldığını vurgulayan Boula, “Cunta, kitleleri manipüle ediyor ve Wagner olarak bilinen savaş suçlularını ülkeye çağırdı” ifadelerini kullandı.

ECOWAS’ın askeri harekat planına destek

Boula, açıklamasında Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’e askeri müdahale planına destek verdiğini açıkladı.

30 Temmuz’da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre veren ECOWAS, taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı. Ancak verilen süre dolmasına rağmen askeri harekat başlatılmadı.

- Advertisment -