Ana SayfaHaberlerDünyaNorveç'teki oklu saldırgan din değiştirerek İslam’a geçmiş

Norveç’teki oklu saldırgan din değiştirerek İslam’a geçmiş

Norveç polisi, Kongsberg kasabasında 4’ü kadın 5 kişiyi öldüren oklu saldırganın din değiştirerek ‘İslam’a geçtiğini’ açıkladı. Polis şefi Saeverud, “Daha önce radikalleşmeyle bağlantılı korkular vardı. Polis 2020’de onu takip etti. 2021’de, onunla ilgili herhangi bir rapor almadık” dedi.

Saeverud, “Diğer şeylerin yanı sıra bunun bir terör saldırısı olup olmadığını araştırıyoruz. Saldırganın tek başına hareket edip etmediğini doğrulamak için soruşturmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Norveç medyasında çıkan haberlere göre, şüpheli daha önce hırsızlık ve uyuşturucu bulundurmaktan hüküm giymiş.

Soruşturmayı yürüten savcı Ann Iren Svane Mathiassen, şüphelinin tutuklanmasının ardından polise sakin ve net bir şekilde, “Bunu ben yaptım” dediğini aktardı.

Bu arada yetkililer, saldırganın polis olay yerine gelene kadar insanları öldürmeye başlamadığını kaydetti.

Avukat Fredrik Neumann, Danimarkalı bir anne ve Norveçli bir babası olan şüphelinin polis merkezinde üç saatten fazla sorgulandığını belirtti.

“Anne babasını öldürmekle tehdit etti”

Geçen yıl yerel bir mahkeme, anne ve babasından birini öldürmekle tehdit ettikten sonra saldırganın altı ay boyunca ailesinden uzak durmasını emreden bir yasaklama emri çıkardı.

Saldırı, aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in 2011’de 77 kişiyi öldürmesinden bu yana ülkedeki en kanlı olay olarak kayıtlara geçti.

Ne olmuştu?

Saldırgan 13 Ekim’de yerel saatle 18:13’te yaklaşık 26 bin nüfuslu Kongsberg kasabasında Coop adlı marketin yakınında bulunanlara oklu saldırı düzenlemiş, saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken 2 kişi yaralanmıştı. Saldırgan olaydan yarım saat sonra polis tarafından yakalanarak gözaltına alınmış, sorgusundan sonra tutuklanmıştı. (Euronews)

- Advertisment -