Ana SayfaHaberlerDünyaParis saldırganı Belçika'da yakalandı

Paris saldırganı Belçika’da yakalandı

 

Hükümet yetkilileri ve federal savcı Belçika polisinin Salah Abdeslam'ı yaralı ele geçirdiğini doğruladı. Abdeslam, 13 Kasım 2015'teki Paris saldırılarının azmettiricilerinden biriydi. Polis, şüphelinin başkent Brüksel'deki evine baskın yaptı. Belçikalı yetkililerce yapılan açıklamaya göre, bir apartman dairesine düzenlenen operasyonda bacağından vurulan Abdeslam yaralandı. Belçika'nın başkenti Brüksel'in daha çok Kuzey Afrika kökenli Müslümanların yaşadığı Molenbeek semtinde yapılan operasyonda, Paris saldırılarının firari şüphelisi Salah Abdeslam bacağından vurularak yakalandı. Savcılık 4 saat süren operasyonda 5 kişinin tutuklandığını açıkladı. Savcılık makamından bir yetkili, Abdeslam ve diğer bir şüphelinin Paris saldırılarıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Diğer 3 kişinin ise aynı aileden olduklarını ve Abdeslam'ı barındırmakla suçlandıklarını belirtti. 

 

Obama tebrik etti

 

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Başkanı Barack Obama, Belçika Başbakanı Charles Michel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştü.

 

Abdeslam'ın yakalanmasından dolayı Obama’nın iki lideri kutladığı belirtilen açıklamada, "Başkan, Belçika güvenlik güçlerinin çalışmasını övdü ve bu önemli yakalanmanın Belçika ile Fransız güvelik yetkilileri arasındaki yakın işbirliğinin sonucu olduğunu vurguladı” denildi.

 

Obama, ABD’nin teröre karşı ortak mücadelede Belçika ve Fransa’nın yanında aldığını yineleyerek, ülkesinin, IŞİD'in zayıflatılıp yenilgiye uğratılmasına dönük tam işbirliği ve desteğine ilişkin taahhüdünü aktardı.

 

Paris saldırıları

 

IŞİD üyeleri, 13 Kasım 2015'te Paris'te eş zamanlı saldırılar gerçekleştirmiş, olayda 130 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının Brüksel'de Fransız ve Belçika vatandaşları tarafından planlandığı iddiası üzerine operasyonlar başlamış, 30'dan fazla kişi gözaltına alınmış, bunlardan 8'i tutuklanmıştı.

 

Ancak tüm operasyonlara rağmen, Paris saldırılarında yer aldıktan sonra Belçika'ya geri dönen Salah Abdeslam bulunamamıştı.

 

Paris saldırılarının ardından, 21 Kasım'da Brüksel'de güvenlik alarmı seviyesi en yüksek düzey olan 4'e çıkarılmış, 6 gün boyunca tiyatrolar, sinemalar, müzeler ve okullar kapatılmış, metro seferleri durdurulmuştu.

 

Belçika İçişleri Bakanı Jambon, önlemlerin gerekçesi olarak Paris'tekine benzer bir saldırı gerçekleştireceği istihbaratını aldıklarını açıklamıştı. Brüksel'de  24 Kasım'da da benzer bir istihbarat üzerine büyük bir operasyon düzenlenmişti.

- Advertisment -