Ana SayfaHaberlerDünyaPuigdemont güvenoyu aldı

Puigdemont güvenoyu aldı

Derleyen: Akın Özçer

 

Bağımsızlık yanlısı Katalunya Demokratik Yakınlaşması CDC ( Convergència Democràtica de Catalunya) ile Oriol Junqueras’ın başkanı olduğu Katalunya Cumhuriyetçi Solu ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) ortak listesi Evet için Birlikte ( Junts pel Sí)  ya da kısa adıyla JxSí listeleri 135 sandalyeli Parlament’de 62 milletvekiline sahip olduğu için hükümet kuramıyordu. 27 Eylül seçimlerinde 10 sandalye elde eden radikal Sol Halk Birliği Adaylığı CUP (Candidatura d'Unitat Popular) bağımsızlıkçı olmakla birlikte, JxSí ortaklığının başkan adayı Artur Mas’a karşı olduğundan Mas tarafından kurulan özerk hükümete iki kez güvensizlik oyu vermişti.

 

Bu sabahki haberimizde bildirdiğimiz gibi, CDC/ERC ortaklığı CUP ile sürdürdükleri diyalog sonunda Girona Belediye Başkanı Carles Puigdemont ’un Mas’ın yerini alması karşılığında anlaşmaya varıldı. Puigdemont ’un kurduğu hükümet de gece geç saatlerde, biraz önce, 63’e karşı 70 oyla güvenoyu aldı. CUP, Puigdemont hükümeti için 8 evet, 2 de çekimser oy kullandı.

 

İlk güven oylamasından itibaren 60 gün içinde hükümet kurulamaması durumunda, otomatik olarak tekrar seçime gidilmesini öngören Parlament İç Tüzüğü uyarınca tekrar seçim kararının bugün (10 Ocak) alınması gerekiyordu. Son anda varılan bu anlaşmayla özerk hükümetin kurulması, bağımsızlık cephesinin 18 ay içinde bağımsızlık ilanı sürecini işleteceği anlamı taşıyor. Nitekim Puigdemont, güven oylamasından önce okuduğu hükümet programında Artur Mas tarafından hazırlanmış olan Yol Haritası’nın virgül değiştirilmeden uygulanacağını açıkladı.

 

Bağımsızlıkçı cephenin Puigdemont ismi üzerinde anlaşması üzerine Sosyalist İşçi Partisi PSOE, yenisi kuruluncaya kadar görevi devam eden Rajoy hükümetinin Parlament’te alınacak anayasaya aykırı kararlara karşı alacağı önlemleri destekleyeceğini açıkladı. Ama PP’ye hayır diyen, Podemos ve diğer küçük partilerle Sol hükümet kurmayı denemek isteyen Sosyalistler bu girişimlerinden vazgeçtikleri yönünde henüz bir sinyal vermiş değiller.

 

Buna karşılık PP çevrelerinde, PSOE’nin aralarında bağımsızlıkçı partilerin de bulunduğu küçük partilerle Sol Birlik hükümeti kurmak yerine Ciutadans’la birlikte kendilerine destek olması gerektiği dile getiriliyor. Puigdemont hükümetinin kurulmasıyla birlikte alevlenen Katalan sorunu, tekrar seçimin ufukta gözüktüğü İspanya’da Podemos ve küçük partileri dışarıda bırakan böyle bir merkezi hükümetin kurulmasını tetikleyebilir. Konunun bu veçhesini ayrıca köşe yazımda değerlendireceğim.    

- Advertisment -