Ana SayfaHaberlerDünyaRusya'dan Çavuşoğlu'na yanıt: Bakan'ı anlamakta zorlanıyoruz

Rusya’dan Çavuşoğlu’na yanıt: Bakan’ı anlamakta zorlanıyoruz

 

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sözlerine yanıt olrak Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:

 

"Yakın zamanda A Haber televizyonuna konuşan Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinde olumlu gelişmeler olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, 24 Kasım 2015'ten sonra Moskova'nın ‘fazla duygusal’ davrandığını ve tepkisinin son derece ‘mantık dışı’ olduğunu, ancak şimdi eylemlerinin ‘daha mantıklı’ olduğunu söyledi. Bakanın neye dayanarak bu sonuca vardığını anlamakta zorlanıyoruz. Böylesi beyanatlar için hiçbir dayanak göremiyoruz. Bunun Sayın Çavuşoğlu’nun hüsnü zannı olduğu açıkça ortadadır. Bir kez daha altını çizmek istiyoruz ki, krizin tüm sorumluluğu Türkiye yönetimine aittir.

 

Röportajda bakan bir kez daha Türkiye'nin Rus savaş uçağına ilişkin Ankara'nın saldırgan eylemlerini haklı çıkarıcı argümanlarını tekrarladı. Bu, yeniden gerçeklerin çarpıtılmasıdır. Bakanın sözünü ettiği ‘Türk hükümetinin ilişkileri normalleştirmek için attığı adımlardan’ haberdar değiliz. Üstelik Ankara hangi adımların atılması gerektiğini de çok iyi biliyor.

 

"İlişkilerin normalleşmesi ihtimalini ele almak için gerekli ön koşullar yok"

 

Zira bir gazeteci bakana, Rus pilotun vurulmasında doğrudan suç ortağı şüphelisi olan Alparslan Çelik’in Rusya’ya teslim edilmesi hakkında bir soru sordu. Çelik, ‘yasa dışı silah bulundurmak’ suçundan yakalandı. Fakat ne Türk savcılar ne de hâkimler 'Rusya'yı memnun edecek' bir karar vermeyecek.

 

Maalesef Türk Bakan’ın açıklamaları, ikili ilişkilerin gerçek vaziyetini çarpıtmak için Türkiye'nin yürüttüğü kampanyanın bir parçası olmaktan öteye gidemiyor. Şimdilik, ilişkilerin normalleşmesi ihtimalini ele almak için gerekli ön koşullar yok."

 

Çavuşoğlu ne demişti?

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu üç gün önce katıldığı A Haber yayınında, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının düşürülmesi sonrasında gelinen noktada, Rusya'nın ilk zamanlardaki gibi "duygusal" olmayıp, "daha aklı selim davrandığını" söylemişti.

 

Çavuşoğlu, "Bu iyiye işaret. Rusya düşen uçak meselesini şahsileştirdiğini kaydetti. Rus uçağının düşmesi bizim istediğimiz bir şey değildi. Ancak angajman kuralları belli. O zaman da bu konuyla ilgili üzüntümüzü, taziyelerimizi en üst düzeyde ilettik. Önümüzdeki süreçte Rusya adımlar atarsa, biz ilişkilerimizi normalleştiririz" demişti.

 

Rusya'nın Türkiye'ye karşı attığı adımların, iş adamlarına, öğrencilere karşı yaptığı uygulamaların "hiç insani" olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Tüm bunlara rağmen Rusya’ya yaptırımlara katılmayan tek NATO ülkesiyiz. Rusya’nın bunu anlaması lâzım" ifadelerini kullanmıştı.

 

Kaynak: Rusya Dışişleri Bakanlığı, AA

- Advertisment -