Ana SayfaHaberlerDünyaSalgında sınavlar: Erteleyen ve ertelemeyen ülkeler

Salgında sınavlar: Erteleyen ve ertelemeyen ülkeler

Türkiye, halen tartışılmaya devam eden merkezi sınavların fiziki ortamda yapılması kararını alan tek ülke değil. Ancak ertelemeyi seçenler de en az o kadar fazla.

Salgının en çok etkilediği gruplardan biri de kuşkusuz eğitim çağındaki çocuklar ve gençlerdi. Sonsuz enerjileriyle dört duvar arasına sıkışıp kalmakla kalmadılar, belki de öncesinde alışık olmadıkları yepyeni bir eğitim modeline kısa sürede adapte olmakla baş ettiler. Bu da yetmedi, bu şartlar altında sınavlara hazırlanmak, hatta girmek zorundalar. UNESCO’nun açıkladığı verilere göre, 18 Haziran 2020 itibariyle dünya genelinde 123 ülkede hala okullar kapalı ki Türkiye de bunlardan biri. Bu rakam, neredeyse 1 milyarlık toplam kayıtlı öğrencinin yüzde 62,3’üne tekabül ediyor.

Birçok ülkede çevrimiçi eğitimler devam ediyor olsa da eğitim kurumlarının kapalı olması, öğrenciler için fırsat eşitsizliği ile birlikte öğrenmede kesinti yaratabiliyor. Pandemi sürecinde eğitim kesintiye uğramışken, çoğu öğrenci için hayati önem taşıyan merkezi sınavların bu süreçte yapılıp yapılmayacağı, yapılması durumunda nasıl gerçekleştirileceği merak konusu.

Tartışma bir süredir Türkiye’de de ateşli. Birçok sosyal medya kullanıcısı, dünya genelinde merkezi sınavların iptal edildiğini veya ertelendiğini iddia eden paylaşımlarda bulundu. Sınavların ertelenmesi talebi halen devam ededursun, Milli Eğitim Bakanlığı merkezi lise ve üniversite giriş sınavların belli önlemler dahilinde fiziki olarak yapılmasına ve ertelenmemesine karar verdi bile. Peki dünyada işler nasıl?

Çin Temmuz’a erteledi, ABD iptal etti

İlk önce salgının ilk çıktığı Çin’e bakalım. Çin, ulusal sınavlarını tamamen iptal etmese de ileri bir tarihe erteleme kararı aldı. Ülke genelinde gerçekleştirilen Gaokao isimli üniversite sınavı, 2003’ten beri Haziran ayında gerçekleşiyor. Pandemi sürecinde milyonlarca öğrencinin gireceği sınav Temmuz ayına ertelendi. Ertelemenin esas olarak öğrencilerin güvenliğini ve sınavın adil olmasını sağlamak için olduğu belirtiliyor. Gaokao sınavı ilk kez de ertelenmiyor. Sınav, 2008 yılında Wenchuan depremi sebebiyle de ertelenmişti.

Bu süreçte Pekin’de öğrencilere, Covid-19 eğitim eylem planı hazırlandı ve gelecekte üniversite giriş sınavlarının çevrimiçi gerçekleştirilmesi ihtimaline karşı 3 Mart 2020 tarihinde pilot bir çalışma gerçekleştirildi. Buna göre ilkokuldan lise sona kadar yaklaşık 50 bin öğrenci evlerinde çevrimiçi sınava girdi. Bu sınavlar sırasında öğrencilerin kameraları açıktı, öğretmenler çevrimiçi gözlem yaptı ve ebeveynler evde gözlemci rolü üstlendi.

Hali hazırda salgının devam ettiği Amerika Birleşik Devletleri de, ülke genelinde merkezi sınavları iptal eden ülkelerden. ABD, eyaletlerden oluşan bir ülke ve her eyaletin, merkezi sınavlarla ilgili bir karar alırken federal hükümetten izin alması gerekiyor. Fakat 12 Mart 2020’de eyaletlere, pandemiden dolayı standart sınavlardan feragat izni verildi. Sınavları uygulayıp uygulamamaya, eyalet özelinde karar veriliyor. Bu durum, federal hükümetin öğrencilerin başarısını test etmesini ilk kez talep ettiği 1994 yılından bu yana ilk kez gerçekleşiyor.

ABD’de üniversitelere kabul sürecinde girilmesi gereken SAT ve dünya genelinde üniversitelere başvuru için kullanılan International Baccalaureate (IB) sınavları da iptal edildi. Önümüzdeki sonbahara kadar okulların açılmaması halinde, SAT için çevrimiçi sınavlar düzenlenecek. Pek çok eyalet, içinde bulunduğumuz yarıyılın tamamlanmış kabul edileceğini, ara sınıflardaki öğrencilerin bir üst sınıfa geçmiş sayılacağını ve mezuniyet yılındaki öğrencilerin de mezun kabul edileceğini duyurdu.

Britanya ödev modeline geçti, Fransa’da yazılı kısımlar iptal

Britanya’da 20 Mart 2020 itibariyle muhtaç çocuk evleri dışındaki tüm eğitim kurumları ve okullar kapatılmıştı. Bununla beraber, 11 yıllık zorunlu eğitimin sonunda yapılan GCSE sınavı ile üniversiteye devam etmek isteyenlerin girdiği A seviyesi sınavı bu yıl için iptal edildi. İptal edilen sınavlar yerine, bu eğitim dönemi için ödev gibi sınav dışı değerlendirmeler yapılacak. Değerlendirmelerin tüm eğitim kurumları arasında adil olabilmesi için Ofqual isimli bağımsız bir değerlendirme modeli geliştirildi. Yeni düzende A seviyesi sınavının sonuçlarının 13 Ağustos’ta, GSCE sınavının sonuçlarının ise 20 Ağustos’ta açıklanması planlanıyor.

Yeni koronavirüs salgının en çok etkilediği ülkelerden biri olan Fransa da ülke genelinde gerçekleşen BAC isimli sınavın yazılı kısmını iptal etti. Sınavların öğrencilerin, ailelerinin ve öğretmenlerin endişelenmemek için iptal edildiği belirtiliyor. Bu süreçte öğretmenler, planladıkları düzende öğrenci değerlendirmesi yapmaya devam edecek.

Mısır’da 700 bin öğrenci sınava girecek

Ancak sınavları Türkiye gibi iptal etmeyen ülkeler de yok değil. Mesela salgın yönetimiyle epey övgü toplayan Almanya. Federal bir ülke olan Almanya’da da kararlar eyaletler bazında alınıyor. Bazı eyaletler Abitur denen ortaöğretim sonu sınavlarını, enfeksiyon riskini en aza indirecek önlemler alınmak kaydıyla yapacak. Hessen ve Rheinland-Pfalz eyaletleri buna iki örnek. Öğrencilerin okul sınavları ve değerlendirmeleri de, imkanlar dahilinde çevrimiçi araçlarla gerçekleştiriliyor.

Mısır da sınavları ertelememe kararı alan bir diğer ülke. Eğitim Bakanı Tarek Shawki, liseden üniversiteye geçiş sınavının planlandığı gibi 21 Haziran ile 19 Temmuz arasında yapılacağını açıkladı. 700 bin öğrencinin girmesi beklenen ve iki haftadan uzun zamana yayılan Thanaweya Amma adlı sınava semptom gösteren öğrenciler alınmayacak ve derslikler öncesinde iki kez dezenfekte edilecek. İlk gün Arapça ile başlayacak sınavlar, cebir ve geometri testleri ile sona erecek. Her sınıfa 14 öğrenci bulunacak. Ayrıca acil durumlar için iki tane fazladan derslik bulundurulacak.

1,3 milyon nüfuslu Baltık ülkesi Estonya da sınavları ertelemeyen ülkelerden. Diğer yandan e-oylama konusunda da öncülük eden bu epey dijitalleşmiş ülke, lise ve üniversiteler için sınavlarını çevrimiçi gerçekleştirecek. Ülkede bu öğretim yılında dokuzuncu sınıf final sınavı ise yapılmayacak; mezuniyet yıllık not ortalaması üzerinden gerçekleşecek. Lisansütü tez savunmaları da online yapılıyor.

Yani ülkelerin öğrencilerin fiziki bir ortamda bir araya gelmesini zorunlu kılan sınavlarla ilgili kararları oldukça çeşitli. Merkezi sınavlarda erteleme eğilimi baskın gözükse de, ertelemeyen ülkeler de var. Türkiye’de bu ve önümüzdeki hafta sonu YKS sınavına girecek 2,4 milyondan fazla öğrencinin, her yıl yaşanan olağan stresten daha fazlasına maruz kaldıkları ise muhakkak.

Kaynak: Teyit.org

- Advertisment -