Ana SayfaHaberlerDünyaSanders ve Warren’den çağrı: İsrail’i Filistinlileri de aşılaması için uyarın!

Sanders ve Warren’den çağrı: İsrail’i Filistinlileri de aşılaması için uyarın!

İsrail, dünyada vatandaşlarının tamamını aşılayan ilk ülke oldu. Fazladan 6 milyon aşısı olan ülke, yanıbaşındaki 5 milyon nüfuslu Filistin için sadece İsrail’de çalışma izni olanlara uygulanmak üzere 120 bin aşı ayırdı. ABD’li demokrat senatörler Biden’ı harekete geçmeye çağırdı.

ABD’de Senato ve Temsilciler Meclisi’nden Demokrat Kongre üyeleri, Biden yönetimine iki ayrı mektup yazarak, işgal altındaki topraklarda Filistinlilere aşı ulaştırılmasını hızlandırmak için İsrail’i harekete geçirme çağrısı yaptı.

Mektuplarda, Biden yönetiminden, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) için finansman desteğini sürdürmesi de talep edildi.

“Biden yönetiminin mesajı açık olmalı”

Temsilciler Meclisi’nden Rashida Tlaib, Mark Pocan gibi önemli isimlerin yer aldığı 12 imzalı mektupta, Dışişleri Bakanlığı’nın Batı Şeria’da İsrail güçlerinin tahrip ettiği Filistinlilerin evleriyle ilgili harekete geçmesi istendi.

Mektupta “Biden yönetiminin mesajı açık olmalı: İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yerleşimleri dahil olmak üzere, her türlü yerleşimci sömürgecilik uluslararası hukuk altında yasa dışıdır ve tolere edilemez” ifadelerine yer verildi.

“İsrail hukuki olarak işgal altındaki her insanın sağlığından sorumludur”

Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren’ın da dahil olduğu Senato’nun mektubunda ise İsrail’in işgal ettiği bölgelerde yaşayan Filistinlilerin koronavirüs aşısına erişim sıkıntılarına dikkat çekildi.

Mektupta İsrail’in şu ana kadar Filistinlilere birkaç bin doz aşı gönderdiği ancak bu miktarın yetersiz olduğu belirtilerek, “Uluslararası hukuk çerçevesindeki işgalci güç olarak İsrail’in hukuki olarak kontrolündeki her insanın sağlığını ve iyi durumunu sağlama zorunluluğu vardır” ifadelerine yer verildi.

İsrail’de Filistin’in toplam nüfusundan daha fazla aşı bulunuyor

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-03-14 13.06.00.png

İsrail, Dünya genelinde vatandaşlarını aşılamada en başarılı ülke konumunda.

Yaptığı anlaşmalar ile toplamda 24 milyon dozluk koronavirüs aşısı satın alan İsrail,  nüfusunun yüzde 100’ünü aşılayan ilk ülke oldu.

İsrail’in aşı fazlasının 6 milyon dozun üstünde olduğu biliniyor. Son olarak İsrail’de çalışma izni olan Filistinliler için 120 bin doz koronavirüs aşısı ayrıldığı açıklanmıştı.  Filistin’in Şubat 2020 itibarıyla nüfusu ise 5 milyon 51 bin.

- Advertisment -