Bugün, yani 20 Şubat 2018’den itibaren, Serbestiyet’te yeni bir köşe açıyoruz. Ana sayfamızın sağ üst tarafındaki “Articles in Translation”ın yerinde, artık “From the World Press” var. Başka bir deyişle, seçilmiş bazı Serbestiyet makalelerini İngilizceye çevirmekten vaz geçiyoruz. Bunun yerine, dünya basınından seçtiklerimizi orijinal diliyle Serbestiyet okuyucusuna getiriyoruz. Siyaset dışı alanlara, kültür, sanat ve tarih konularına, ya da günlük yaşam sorunlarına da yer vereceğiz. Çeşitli İngiliz, Amerikan, Fransız ve İspanyol mahreçlerinden, ilginç bulduğumuz haber, yorum ve sair makaleleri “From the World” köşemizde sunacağız.
Biraz gerilerden, Ocak ayından biriktirdiklerimizle başlıyoruz. İlkinde, 21. yüzyılın şafağında modern hayatın çarpıcı bir boyutu gündeme geliyor: eş bulma ve aile, yuva kurma sorunu. İngiltere’de çocuk sahibi olmak isteyen bir kadın öğretmen, sonunda bir web sitesine ilân vermiş: “Beni hamile bırakacak bir erkek arıyorum.” Bulmuş da. Hattâ birbirlerine ciddî surette âşık da olmuşlar. Karşılıklı ailelerle tanışılmış, herkes herkesi benimsemiş. Bir çocukları olmuş. Şimdi ikincisine hazırlanıyorlarmış. Resmen evlenmeden, ama sağlam bir hayat arkadaşlığı içinde, birlikte yaşıyorlarmış.
İkinci seçimimiz, gene BBC’den, bugün sıcak Ege güneşinde bembeyaz gördüğümüz (ve öyle idealize ettiğimiz) Eski Yunan heykel ve tapınaklarının aslında ne kadar rengârenk olduğuyla ilgili. Tarihçi ve arkeologlar, bunu nasıl bulup ortaya çıkarıyorlar? Üçüncüsü ise, ünlü PISA ölçme-değerlendirme sistemine yeni dahil edilen bir “hoşgörü” testini, başta ABD ve İngiltere, birçok Batı ülkesinin kabul etmediği, yani kendi öğrencilerine uygulamayacakları ile ilgili. Günümüzün küreselleşen dünyasında, ilginç bir reaksiyon ve tartışma konusu.
Hepsini ve devamında gelecekleri ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz. – Serbestiyet Yayın Kurulu.