Ana SayfaHaberlerDünya‘Sivilleri bombalamayı derhal durdurmalılar’

‘Sivilleri bombalamayı derhal durdurmalılar’

 

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Dışişleri Bakanlığında düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ile Esed rejiminin, Suriye'deki sivilleri bombalamayı derhal durdurması gerektiğini belirtti. Kerry, aralık ayında Suriye'ye acil insani yardım ulaştırılması konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde alınan karara atıf yaptı. "Şu anda ne Rusya, ne Esed, ne de Esed'in destekçileri BMGK'nın 2254 sayılı kararına uygun hareket ediyorlar -ki Rusya bu karar için konseyde oy kullanmıştı" dedi.

 

Aynı kararda, sivilleri hedef alan bombardımanların da durdurulması gerektiğinin açık bir şekilde yer aldığını belirten Kerry, Rusya'nın oy kullandığı bu karara uygun hareket etmediğini vurguladı. Kerry, "Şu açık ki Rusya, benim 'öylesine, her yere bırakılan kör bomba' diye nitelediğim bombaları kullanıyor. Bunlar hedefi belli bombalar değil ve sonuçta çok sayıda kadın ve çocuğun da aralarında yer aldığı siviller hayatlarını kaybediyorlar" şeklinde konuştu.

 

Hastanelerin ve sivillerin konakladığı yerlerin vurulduğunu belirten Kerry, "Bazı durumlarda bir yer bombalandıktan sonra işçiler yaralıları kurtarmak için olay yerine geldiğinde uçaklar geri dönüp yaralıları kurtaranları da öldürüyorlar. Bu son bulmalı" ifadelerini kullandı.

 

ABD'li bakan, bu durumun "masadan uzak durarak veya meseleye dâhil olmayarak" çözülemeyeceğini belirtti. "Ateşkesin sağlanabilmesi için müzakere etmelisiniz" çağrısında bulundu.

 

"Rusların, ateşkesin nasıl uygulanabileceğine ilişkin yapıcı fikirleri var. Fakat eğer bu müzakereler sadece müzakere yapmak adına yapılıyorsa ve bombalamalar devam edecekse kimse bunu kabul etmeyecektir" diyen Kerry, Cenevre'deki Suriye müzakerelerinin geleceğiyle ilgili olarak, "Önümüzdeki günlerde kimin ciddi olup kimin olmadığını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -