Ana SayfaHaberlerDünya'Son 24 saatte Türkiye’den hiç mülteci gelmedi'

‘Son 24 saatte Türkiye’den hiç mülteci gelmedi’

 

Yunanistan, son 24 saatte Türkiye’den Yunan adalarına hiç mülteci gelmediğini açıkladı. Mülteci krizine yanıt için kurulan koordinasyon biriminin yaptığı açıklamada, trafiğin durmasına Ege Denizi’ndeki kötü hava koşullarının da etkisi olabileceği belirtildi.

 

Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki İdomeni kampında binlerce mülteci sınırın açılması için bekliyor ancak Makedonyalı yetkililer kapıyı açmamakta kararlı. Yunanistan ise bu kamplardaki sığınmacıları, kurduğu 5 kayıt merkezine götürmek için ikna etmeye çabalıyor.

 

Başbakan Alexis Tsipras, anlaşmanın ilk değerlendirmesini yapmak üzere bugün kabine toplantısı düzenliyor.

 

AB – Türkiye arasında Cuma günü varılan anlaşma gereği Türkiye’den Yunan adalarına giden ve başvuruları reddedilen mülteciler Türkiye’ye geri gönderilecek. Geri kabul edilen her Suriyeli karşılığında Türkiye'den bir başka Suriyeli mülteci Avrupa'ya yerleştirilecek.

 

Salı günü 260’a indi

 

Anlaşmanın ilk gününde Yunanistan’a bin 662 kişi gitti. Salı günü 600’e düşen sayı, Çarşamba günü 260’a indi. Yunan yetkililer, geri kabul anlaşmasını işletebilmek için 4 bin güvenlik personeli ve uzmanı çalıştıracak.

 

2015’te Avrupa’ya 1 milyondan fazla mülteci girdi. Bunların yaklaşık yarısı Suriyelilerdi. Bu mültecilerin 850 bini, Ege’yi botlarla geçerek Türkiye üzerinden Yunanistan’a gitti. Bu mülteci rotası 300’den fazla can aldı. Yunanistan’da 47 bin 500 kayıtlı mülteci var.

 

‘Adaletsiz ve insanlık dışı’

 

AB – Türkiye anlaşmasını, başta Birleşmiş Milletler ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) olmak üzere birçok yardım kuruluşu eleştirdi. Örgütün Yunanistan branşı başkanı Marie Elisabeth Ingres, “Midilli adasındaki kampta faaliyetlerimizi durdurma kararı aldık çünkü bu adaletsiz ve insanlık dışı sistemin bir parçası olmak istemiyoruz” dedi.

 

‘Libya’da 800 bin mülteci bekliyor’

 

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, 800 bin mültecinin Libya’da Avrupa’ya geçmek için beklediğini söyledi. Le Drian, mültecilerin artık Akdeniz üzerinden İtalya’ya varmaya çalışarak çok daha tehlikeli bir rota izleyeceğini söyleyerek olası can kayıplarına karşı uyardı.

 

2016’nın ilk iki ayında Akdeniz üzerinden 100 bin kişi Avrupa’ya geçti.

 

Kaynak: AFP

- Advertisment -