Haber-analiz: Akın Özçer
PSOE Genel Sekreteri Pedro Sánchez, partisi 20 Aralıkta büyük bir bozguna uğrayarak tarihinin en kötü sonucunu aldığı halde, inatla kendisini değişimi gerçekleştirecek hükümeti kurmakla görevli addediyor. Birinci parti konumundaki Halkçı Parti PP’yi partisinden 32 milletvekili daha çok çıkardığı halde devre dışı bırakarak istikrarlı bir hükümet kuracağına inanıyor.
Aslında “inanıyordu” demek daha doğru olacak çünkü gece geç saatlerde yapılan güven oylamasında geçen seferden sadece 1 oy fazla alabildi ve karşısında yine PP ve Podemos ile birlikte tüm çevresel milliyetçi partilerin bloğunu buldu. İspanya’daki bu durumu anlamak için bir yerde 7 Haziran seçimleri ertesinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun HDP ve MHP ile birlikte AKP’siz “restorasyon hükümeti” kurma girişiminde bulunduğunu gözler önünde canlandırmak gerekir. Sánchez, restorasyon yerine “değişim” sözcüğünü kullanıyor ve yanına özerklik sistemi ile sorunu olmayan Ciutadans’ı (C’s) alıp, 78 anayasasını değiştirerek “çok-uluslu İspanya” modeline geçmek isteyen Podemos ve çevresel bağımsızlıkçı partilerden destek alacağını hayal ediyor. Bu, mantıklı bir çözüm değil elbette.
Bundan sonra ne olacak?
Sánchez ’in güvenoyu alamadığı ilk oylamayla işlemeye başlayan takvime göre, ikinci güven oylaması en geç 2 Mayısta, dolayısıyla ilki 30 Nisanda yapılacak bir hükümet kurulamadığı takdirde Kral Felipe VI Meclis’i tekrar seçime gidilmesi için feshedecek. Anayasanın 99. maddesi, ilk güven oylamasından itibaren 60 gün içinde hükümet kurulamaması durumunda Kral’ın Meclis Başkanı ile danışarak tekrar seçim kararı almasını hükme bağlıyor. Bu durumda seçimlerin 26 Haziran tarihinde yapılması söz konusu.
İspanya için doğru olan Podemos ile bağımsızlıkçı Bask ve Katalan partilerini devre dışı bırakacak bir hükümetin kurulması. Ancak bunun için birinci parti PP’nin başrolde olacağı bir hükümet kurulması gerekiyor. Sánchez ise C’s destekli ya da desteksiz “büyük koalisyon” anlamına gelen bu formüle sıcak bakmıyor. PSOE Genel Sekreteri seçimleri kazanmış gibi PP’siz hükümet inadını sürdürürse İspanya’nın tekrar seçime gitmesi kaçınılmaz görünüyor.