İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, BMGK'nın işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin "derhal ve tamamen" durdurulmasını talep etmesinin barış olasılığına "hayır" demek olduğunu iddia etti. Kararı tanımayacaklarını açıklayan İsrail'in temsilcisi şunları söyledi:
"Bu karar tasarısına evet derken aslında hayır dediniz. Siz görüşmelere hayır oyu verdiniz, ilerleme kaydetmek için hayır oyu kullandınız, İsrailliler ve Filistinliler için daha iyi bir hayat için bir şans seçtiniz ve barış olasılığına hayır oyu verdiniz"
Oylamada çekimser oy kullanan ama veto hakkını da kullanmayan ABD'nin BM Temsilcisi Samantha Power, ise"Güvenlik Konseyi bugün yerleşimlerin yasal bir geçerliliğinin bulunmadığı konusundaki görüş birliğini yeniden teyit etti. Amerika Birleşik Devletleri, yaklaşık elli yıldır özel ve resmi ortamlarda yerleşimlerin durdurması gerektiği yönünde bir mesaj gönderdi" açıklamasında bulundu.
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour da Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasında, "Konseyin kabul ettiği karar, Filistin devletinin ebedi başkenti Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin Toprakları'ndaki İsrail yerleşimlerinin yasal olarak geçerliliği bulunmadığını gösteriyor" dedi.
ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Twitter hesabında görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak “20 Ocak’tan sonra BM’de işler farklı olacak” ifadesini kullandı.
Trump aradı, Sisi geri adım attı
Karar tasarısını çarşamba günü BMGK'ya taşıyan Mısır, daha sonra tasarının istişare edilmesi için oylamanın ertelenmesi talebinde bulunmuştu.
Mısır'ın geri adımı, Trump ile Sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. Trump, Mısır’ın BMGK’da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından adil olmadığı gerekçesiyle Obama yönetiminden, karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı.
Mısır’ın bu hamlesi üzerine tasarı, destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından BMGK'ya getirilerek oylandı.
Kaynak: Al Jazeera, AFP, DHA ve AA