Ana SayfaHaberlerDünyaTrump 75 yaşındaki göstericiye provokatör dedi

Trump 75 yaşındaki göstericiye provokatör dedi

75 yaşındaki gösterici Martin Gugino Buffalo’da iki polis tarafından yere atıldı ve ciddi şekilde yaralandı.

Gugino hastanede yatarken, Trump’ın, yaralının itilmesinin gerektirdiğinden daha büyük bir şiddetle düştüğünü, ANTIFA provokatörü olabileceğini ve olayın mizansen olabileceğini öne süren  tweet’i geniş yankı uyandırdı.

Olayın cep telefonuyla çekilen videosu milyonlarca kişi tarafından görüldü ve sözkonusu polisler hakkında dava açılmasına yol açtı.

Videoda Gugino, elinde cep telefonuna benzer bir şeyle polisin önünde dururken, iki polis tarafından itilerek yere düşüyor ve başını yere çarpıyor. Sağ kulağından kan sızmaya başlıyor ve polisler yanından geçip gidiyor.

Trump ve yandaşları, gösterileri yasadışı göstermek ve gösterilerin büyük çoğunluğunun barışçı olduğu gerçeğini saptırmak için ANTIFA’yı ve diğer ‘ajitatörler’i protestoların merkezine yerleştirmeye çalışıyorlar. Fakat 70’lerindeki emekli bir bilgisayar programcısını, taraftarları çok daha genç olan ANTIFA yandaşı olarak damgalamaya çalışmakla, bu defa kendi standartlarına göre bile inandırıcılık sınırlarını zorladı.

Buffalo’da doğan ve iş hayatının büyük kısmı bilgisayar veri tabanları tasarladığı Cleveland’da geçen Gugino, arkadaşlarının anlatımlarına göre yumuşak ve hoş bir insan, futbol seyircisi. Annesine bakmak için Buffalo’ya dönmüş ve onu kaybettikten sonra da kentte kalmış. Askerî İHA’lara, iklim değişikliğine, nükleer silahlanmaya ve polis vahşetine karşı gösterilere ömrü boyunca katılmış bir barış yanlısı aktivist. Çok meraklı, her şeyle ilgili, her zaman sorular soran aktif bir zihni var, sosyal biri. Gugino’yu tanıyanlar, Trump’ın ve yandaşlarının karalamalarına tepki duyuyor ve onun hiç saldırgan olmadığının altını çiziyorlar.

Trump’ın tweet’inin sağcı bir kablo televizyon kanalı olan One America News Network’ün, Gugino’nun cep telefonuyla polislerin telsizlerini düşürmeye çalıştığı iddiasına dayandığı anlaşılıyor. Bu, Gugino’yu tanıyanlara göre gülünç bir iddia. Merkezi San Diego’da olan One America News 2013’te, servetini teknoloji endüstrisinde yapmış Californialı işadamı Robert Herring tarafından kuruldu. 2016 yılı Başkanlık seçimlerinde Trump’ı destekleyen kanal, Başkan’a ve yönetimine tezahürat yapmaya gittikçe daha çok ağırlık verdi.

Trump’ın tweet’inden birkaç saat sonra Vali Andrew M. Cuomo Trump’ın özür dilemesi ve biraz insanlık göstermesi gerektiğini söyleyen çok sert bir açıklama yaptı. Eski Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden Jr. da Trump’ın tweet’ini kınadı.

Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri bile tweet’i sorguladı. Senatör Mitt Romney gazetecilere tweet’i  “şoke edici” bulduğunu söylerken, Senatör John Thune da bunun ancak gerçekler ve kanıtlar temelinde yapılabilecek ciddi bir suçlama olduğunu ve kendisinin henüz kanıt görmediğini belirtti.

New York Times’ın haberine göre, Trump’ın başkanlığının dördüncü yılının 161. gününde, Cumhuriyetçilerin Trump’ın kışkırtıcı tweet’leri hakkında yorum yapmama bahanelerine alışan gazeteciler yeni bir taktiğe başvurdular. Trump’ın Gugino’yu mizansen tezgâhlayan bir provokatör olmakla suçlayan tweet’ini basarak klasikleşen ‘görmedim’ yanıtını geçersiz kılmayı denediler. İşe yaramadı. Cumhuriyetçilerin çoğu gözlerini kaçırarak ve yorum yapmaktan kaçınarak Senato koridorlarında telaşla uzaklaştı.

Bu reaksiyon, seçilmiş Cumhuriyetçilerin neredeyse Trump göreve geldiğinden beri benimsedikleri tavrın en canlı örneğini oluşturuyor, Başkan’ın ne yaptığından ve ne dediğinden haberleri yokmuş gibi davranıyorlar. Savunulamaz olanı savunmaktan kaçınma çaresi olarak bilmemeyi seçiyorlar.

Florida Senatörü Marco Rubio, “Görmedim, siz söylüyorsunuz,” derken, eline basılı kopyası verilen Kuze Dakota Senatörü  Kevin Cramer, sayfaya göz atıp, “bahsettiği olayı bile bilmiyorum,” diyor. Teksas Senatörü Ted Cruz, uzun süredir, Başkan’ın tweet’leri üzerinde yorum yapmama politikası izlediğini öne sürüyor. Kentucky Senatörü ve çoğunluk lideri Senator Mitch McConnell, haftalık basın toplantısında konuyu Senato’nun ülkedeki protestolar karşısındaki tavrıyla sınırlı tutmaya çalışıyor.

Bu olay, eleştirilmekten nefret eden kindar bir Başkan’ın korkunç ifadeleri karşısında Cumhuriyetçilerin artık derisine işlemiş bir siyasî hesabı yansıtıyor. Cumhuriyetçiler uzun zaman önce, sözkonusu ifadenin içeriğini ya da sorumlusunu ele almak yerine, günün öfkesinin çabucak söneceği umuduyla, ifadeyi görmezden gelmenin siyasî riski en az olan yol olduğuna karar verdiler.

- Advertisment -