Ana SayfaHaberlerDünyaTrump Güneyli generallerin adlarının üslerden silinmesini reddediyor

Trump Güneyli generallerin adlarının üslerden silinmesini reddediyor

Birlikten ayrılarak Amerikan İç Savaşı’nın (1861-65) başlamasına yol açan köleci güney eyaletlerinin oluşturduğu Konfederasyon’un simgeleri, birçoklarına ırkçı geçmişi hatırlatıyor. Floyd’un ölümünün ardından Konfederasyon anıtları göstericilerin hedeflerinden biri haline gelmiş, Konfederasyon Başkanı Jefferson Davis’in Virginia eyaletinin Richmond kentindeki heykeli Çarşamba günü göstericiler tarafından yıkılmıştı. Yakınındaki Portsmouth kentinde de göstericiler bir Konfederasyon anıtına saldırarak dört heykeli aşağı indirdiler.

Geçtiğimiz Pazartesi bir Pentagon yetkilisi, Savunma Bakanı Mark Esper ile Ordu Bakanı Ryan McCarthy’nin askerî üslerden Konfederasyon generali adlarının kaldırılması konusunda partiler arasında görüşmeler yapılmasına açık olduklarını belirtmiş, Amerikan Deniz Piyadeleri de kumandanlarından çalışma alanlarında, ortak kullanım alanlarında ve halka açık alanlarda Konfederasyon savaş sancağının ya da temsilinin sergilenmesine son verilmesini isteyen bir emir yayınlamıştı. Emekli dört yıldızlı General David Petraeus ise, Salı günü bir makale yayınlayarak bu doğrultuda görüş belirtmiş ve “Birleşik Devletler’e karşı ve başkalarını köle yapma hakkı için silaha sarılanların adını taşıyan üslerde eğitim yapılmasının ironisi konuyla ilgilenen kimsenin dikkatinden kaçamaz” demişti.

Konfederasyon generallerinin adını taşıyan 10 üssün tamamı Güney’de ve esas olarak 2016 seçimlerinde Trump’ın zafer kazanmasına katkıda bulunan eyaletlerde bulunuyor. Trump Kasımdaki seçimler için de bu eyaletlerin desteğine güveniyor.

Trump bu üslerin Büyük Amerikan mirasının, Kazanma, Zafer ve Özgürlük tarihinin bir parçasını oluşturduğunu ve adlarının değiştirilmesini aklından bile geçirmeyeceğini açıkladı. Çarşamba günü attığı tweet şöyle devam ediyordu: “Amerika Birleşik Devletleri, bu Kutsanmış Topraklarda KAHRAMANLARIMIZI eğitti ve savaşa gönderdi ve iki Dünya Savaşı kazandı. Dolayısıyla Yönetimim bu Muhteşem ve Efsane Askerî Tesislerin adının değiştirilmesini aklından bile geçirmeyecektir. Dünyanın En Büyük Ulusu olarak tarihimiz karartılamaz. Ordumuza saygı gösterin!”

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany de, yaptığı basın toplantısında bu üslerin adının değiştirilmesinin Trump için sözkonusu olmadığını, böyle bir yasayı, Kongre’den geçmesi halinde imzalamayacağını söyledi.

Öte yandan, hem sürücülerinin hem de izleyicilerinin ezici çoğunluğu beyaz olan Nascar, yarışlarında ve başka organizasyonlarında Konfederasyon bayrağı açılmasını yasaklayacağını açıkladı. Amerikan Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, başkentte Capitol Hill’de bulunan Konfederasyon anıtlarının kaldırılması çağrısı yaptı: “Bu kadar açık bir şekilde ırkçı bir hedefe ulaşmak için zulüm ve barbarlık savunuculuğu yapanlar için dikilen anıtlar bu ideallere grotesk bir hakarettir… Kaldırılmalıdır.”

Amerikan eyaletlerinin her biri, Senato ve Temsilciler Meclisi’nin bulunduğu Capitol Hill kompleksi için iki heykel seçiyor. Konfederasyon liderlerinin heykellerinin birçoğu geçtiğimiz yıllarda binanın daha az merkezî yerlerine taşındıysa da bazı senatör ve temsilciler tamamen kaldırılmaları gerektiğini savunuyor.

(Kaynak: BBC)

- Advertisment -