Ana SayfaHaberlerDünya"Trump referandumu"nu Cumhuriyetçiler kazandı

“Trump referandumu”nu Cumhuriyetçiler kazandı

 

ABD'nin Georgia eyaletinde Temsilciler Meclisi koltuğu için yapılan özel seçimi Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Karen Handel kazandı.

Temsilciler Meclisi'ne 14 üye gönderen Georgia'da Kongre Üyesi Tom Price'ın Sağlık Bakanı olmasıyla boşalan 6. bölge için özel seçim yapıldı. 

Oyların tamamının sayılmasının ardından açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi aday Handel oyların yüzde 51,9'unu, rakibi Demokrat aday Jon Ossoff ise yüzde 48,1'ini elde etti.

Cumhuriyetçi Parti eğilimli bölgede yapılacak seçime iki partinin de ekstra önem vermesi üzerine eyalet, ABD tarihinde Temsilciler Meclisi koltuğu için en fazla para harcanan seçim kampanyasına sahne oldu.

ABD medyası iki adayın seçim kampanyası için toplamda 50 milyon dolardan fazla para harcadıklarını duyurdu.

Donald Trump'ın ocak ayında görevi devralmasının ardından gerçekleşen ve "Trump'ın icraatlarının da oylanacağı" propagandasıyla yürütülen kampanyaya Trump da attığı tweetlerle katıldı.

Demokrat aday Ossoff'un vergileri artıracağını ve seçim bölgesinde yaşamadığını iddia eden Trump, Cumhuriyetçi aday için oy istemişti. Sonuçların belli olması üzerine yeniden tweet atan Trump, "Karen Handel'i büyük seçim başarısı dolayısıyla kutluyorum. Seninle gurur duyuyoruz" mesajını paylaştı.

DEMOKRAT PARTİ ANTİ-TRUMP RÜZGARINI KULLANAMADI

Demokrat Parti, ülke genelinde Trump'ın icraatlarına duyulan tepki rüzgarını arkasına alarak geleneksel olarak Cumhuriyetçi olan bölgede seçimi kazanıp gelecek yıl yapılacak Temsilciler Meclisi seçimleri için moral kazanmayı amaçlıyordu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan da yayımladığı mesajla Handel'i tebrik etti.

Handel'in çok zorlu bir yarışı kazandığını belirten Ryan, Demokrat Partinin tüm ABD genelinde bu seçime yatırım yaptığını ama yine de Handel'i yenemediklerini vurguladı.

Öte yandan Güney Carolina'da, Beyaz Saray'a bütçe direktörü olarak atanan Mick Mulvaney'den boşalan Temsilciler Meclisi koltuğu için yapılan özel seçimi de Cumhuriyetçi aday kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Mulvaney oyların yüzde 51'den fazlasını topladı. Demokrat rakibi Archie Parnell ise yüzde 48 civarında oy aldı.

Her iki yılda bir seçim yapılan 438 sandalyeli Temsilciler Meclisinde 2010 yılından bu yana çoğunluğu Cumhuriyetçi Parti elinde bulunduruyor.

Temsilciler Meclisi için gelecek yıl 6 Kasım'da tüm ABD genelinde seçim yapılacak.

- Advertisment -