ABD Başkanı Donald Trump bazı yeşil kartların dondurulması süresini 2020 sonuna kadar uzattı ve başka yabancı işçilere vize verilmesini de aynı tarihe kadar askıya aldı. Karardan yüksek nitelikli teknik elemanların, tarım-dışı mevsimlik işçilerin, yabancı au pairlerin ve üst düzey yöneticilerin etkilenmesi bekleniyor.
Beyaz Saray, bu kararın, pandemi nedeniyle zarar gören Amerikalılara iş olanağı yaratacağını söylerken, karara karşı çıkanlar Beyaz Saray’ın göç yasalarını sıkılaştırmak için koronavirüs pandemisini bahane ettiğini söylüyor.
Beyaz Saray, muhabirlere verdiği brifingde, kararın yaklaşık 525 bin kişiyi etkileyeceğini söyledi. Bu sayıya, yabancılara süresiz ikamet hakkı tanıyan yeşil kartların verilmesinin kısmen durdurulmasından etkilenen 170 bin kişi dahil. Beyaz Saray yeşil kart kısıtlamasını geçtiğimiz Nisan ayında ilan etmişti. Pazartesi gününe kadar geçerli olan kısıtlama yıl sonuna kadar uzatılmış oldu. Halen vizesi olanların bu kısıtlamalardan etkilenmemesi bekleniyor.
Karar, büyük kısmı Hintli teknik elemanlara verilen H-1B vizelerini de kapsıyor. Bu vizelerin Silikon Vadisi şirketlerinin, işlerini düşük ücretli yabancılara yaptırmasını sağladığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl bu vize programı kapsamındaki 85 bin pozisyona yaklaşık 225 bin başvuru yapılmıştı.
Karar, tarım, gıda işleme ve sağlık hizmetleri dışında kalan mevsimlik işçileri de kapsıyor. Ayrıca, üniversite öğrencilerini ve çocuk bakım hizmeti sunan yabancı au pairleri kapsayan kısa dönemli J-1 vizeleri de kısıtlanıyor. Profesörler ve akademisyenler karar kapsamı dışında. İstisna yapılması için de başvurulabilecek. Çokuluslu şirketlerin yöneticilerine ve diğer kilit personeline verilen L vizeleri askıya alınıyor.
Bir üst düzey yetkili, kararın amacının, Amerikan ekonomisi için en yüksek değeri, en iyi ve en parlak kişileri kazanmak olduğunu söylerken, göç kısıtlamalarını destekleyen Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Mark Krikorian AP haber ajansına, “Bu, Trump yönetiminin Amerikalıların işlerini korumak için attığı cesur bir adımdır,” dedi.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’ne göre ise, bu, Kongre’nin yetkisini elinden alarak göç yasalarının yeniden şekillendirilmesi için pandeminin bahane edilmesi anlamına geliyor.
Yabancı işçi çalıştıran birçok işletme de karara karşı çıkıyor. Ticaret Odası, bu ay, ekonominin toparlandığı bu dönemde, işletmelerin işgücü ihtiyaçlarını tamamen karşılayabileceklerine dair güvence istediğini ve bunun için ülke içinden ve dışından beceri sahibi çalışanlara ulaşabilmelerinin kritik önemde olduğunu belirterek yeni kısıtlamalar getirilmesine karşı uyarıda bulunmuştu.
(Kaynak: BBC)