Ana SayfaHaberlerDünya'Türkiye ile anlaşmazsak Yunanistan yükü kaldıramaz'

‘Türkiye ile anlaşmazsak Yunanistan yükü kaldıramaz’

 

Almanya Başbakanı, Türkiye ile anlaşma sağlanamazsa Yunanistan'ın daha fazla bu yükü kaldıramayacağını söyledi.

Avusturya, Slovenya, Hırvatistan ve AB üyesi olmayan ülkelerden Sırbistan ve Makedonya, göçmen akınını durdurmak için önlem almışlardı.

Yunanistan'ın Makedonya sınırında 14 bin göçmen mahsur kalmış durumda, diğer bölgelerinde de kuzey Avrupa'ya geçmek isteyen binlerce kişi bekliyor.

Türkiye ile sağlanması beklenen anlaşmanın göçmen krizini hafifletmesi umuluyor.

Ancak Avusturya hükümeti, teknelerle Türkiye'den Yunanistan'a geçen göçmenleri caydırmanın tek yolunun Balkanlar'daki sınırları kapatmak olduğunu söylüyor.

Balkan güzergahını kapatma girişimi Avusturya'nın sınırını geçen göçmen sayısını kısıtlayacağına yönelik açıklaması tetikledi.

Daha sonra, Slovenya da sadece ülkeye sığınma başvurusunda bulunmayı planlayan veya acil insani ihtiyaçları olan olanları kabul edeceğini bildirdi.

Sırbistan ve Hırvatistan da benzeri sınır kısıtlamaları getirdiler.

Son olarak da Makedonya Yunanistan ile olan sınırını tamamen kapadı.

Bunun üzerine Yunanistan'ın Makedonya sınırı yakınlarındaki Idomeni'de kurulan çadır kentte yaklaşık 14 bin göçmen mahsur kaldı.

Merkel, bugün bir radyoda verdiği demeçte sınırların kapatılmasının doğru olmadığını tekrarlayarak, bunun sorunu çözmeyeceğini ayrıca sürdürülebilir veya kalıcı olmayacağını vurguladı.

'Yunanistan bu yükü kaldıramaz'

Merkel, Avusturya'nın tek yanlı kararı ardından Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmalarının Yunanistan'ı zor durumda bıraktığını belirterek, "Türkiye ile anlaşamazsak, Yunanistan bu yükü daha uzun süre kaldıramaz" dedi.

Türkiye ile AB arasındaki anlaşma henüz kesinleşmiş değil.

Anlaşma ayrıca hukuki açıdan tartışma yaratıyor.

Kaynak: BBC TURKCE

- Advertisment -