Suriye rejiminin kuşatması altındaki Humus'un Vair bölgesine iki aydır insani yardımlar ulaştırılamıyor. Birleşmiş Milletler'in üst düzey insani yardım yetkililerinden Jan Egeland, bölgeye ulaştırılmak istenen gıda yardımlarının Suriye rejimi tarafından günlerdir bekletildiğini açıkladı. Gıda stokları tükenen Vair sakinleri, açlık ile boğuşuyor.
Pirinç unundan ekmek yapıyorlar
75 bin kişinin yaşadığı Vair'de bölge sakinleri, un stokları tükendiği için pirinç ve mercimek unundan ekmek üretmeye çalışıyor. Bu formül sayesinde bölgedeki nüfus şimdilik açlıkla mücadele edebiliyor. Fakat ellerindeki pirinç ve mercimek stoklarının da bitmek üzere olduğunu söyleyen Vairliler, gıda yardımlarının acilen bölgeye ulaştırılmasını istiyor.
Vair'de yaşayan ve un stokları bittiği için makarna, pirinç ve mercimek kullanarak ekmek üretmeye başladıklarını anlatan bir kişi karşı karşıya oldukları tehlikeyi şöyle anlatıyor:
"Bizim için en öncelikli konu ekmek sorunumuzun bir çözüme kavuşması. Resmen ekmeksiz yaşıyoruz. Un stoklarımız bitince pirince dayandık. Fakat o da şimdi bitmek üzere. Elimizde ne pirinç, ne de un var."
Anlaşma yürürlüğe girmedi
Vair bölgesi, Humus kent merkezinde muhaliflerin kontrol ettiği son bölge. Muhalifler ile rejim arasında Aralık 2015'te varılan 'yerel barış anlaşması' ile bölgedeki kuşatmanın kaldırılması bekleniyordu. Fakat silahlarını teslim edip bölgeden çekilmeyi kabul eden muhalifler, Suriye rejiminin bölgedeki tutukluları serbest bırakma sözünü yerine getirmeyince bu kararlarından vazgeçti. Bölgedeki rejim kuşatması iki yılı aşkın bir süredir devam ediyor.
Kaynak: Al Jazeera