Ana SayfaDış HaberYalım Eralp: “Adalet Divanı’ndaki İsrailli hakim soykırım kararının çıkacağını anlayınca istifa etti”

Yalım Eralp: “Adalet Divanı’ndaki İsrailli hakim soykırım kararının çıkacağını anlayınca istifa etti”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sağ ve aşırı sağ partiler zafer kazandı; Modi ise beklenildiği kadar büyük bir zafer elde edemedi. Müttefikleriyle ortak olarak iktidar oluyor ancak beklenen zafer gelmedi. Hintliler, Modi'nin Hindistan'ı Hinduların ülkesi yapma isteğine karşı muhalefete oy verdiler. İsrail'in Adalet Divanı'na gönderdiği hakim Barak istifa etti. Bu istifanın büyük bir önemi var. Saygın bir hukukçu olan hakim, soykırım kararı çıkacağını anladı ve İsrail'i temsilen soykırım değildir demek istemedi. İsrail, dört rehineyi kurtardıktan sonra ateşkes kararını kabul etmesi zorlaştı.

Günün ilk maddesi, Sayın Dışişleri Bakanı’nın Çin’deki durumu hakkında. Görünüşe göre, kaderini Çin ve BRICS grubuna bağlamış gibi görünüyor. Türkiye NATO üyesi olsa da farklı bir NATO üyesi olarak biliniyor.

Avrupa Parlamentosu Seçimleri

Günün ikinci maddesi Avrupa Parlamentosu seçimleri. Beklendiği gibi sağ ve aşırı sağ kazandı. Fransa’da adeta bir deprem yaşandı. Macron erken seçim kararı aldı.

İsrail

Günün üçüncü maddesi, Serbestiyet sütunlarında yer aldı: İsrail’in Adalet Divanı’na gönderdiği hakim Barak istifa etti. Bu istifanın büyük bir önemi var. Saygın bir hukukçu olan hakim, soykırım kararı çıkacağını anladı ve İsrail’i temsilen soykırım değildir demek istemedi. Bu istifayı böyle yorumluyorum.

Türkiye’nin beyanları genelde İslam’ı savunuyormuş gibi görünüyor. Sudan’da da soykırım oluyor. Suudi Arabistan ise bu duruma dikkat çekiyor ve insanlık adına harekete geçiyor. Türkiye, bu durumu İslami çerçevede ele almak istiyor ki bu, Türkiye’nin yararına değildir diye düşünüyorum.

Hindistan Seçimleri

Hindistan’da da seçimler oldu. Modi beklenildiği kadar büyük bir zafer elde edemedi. Müttefikleriyle ortak olarak iktidar oluyor ancak beklenen zafer gelmedi. Hintliler, Modi’nin Hindistan’ı Hinduların ülkesi yapma isteğine karşı muhalefete oy verdiler.

Gazze’deki Durum

Söylenecek çok şey var ama en önemlisi Gazze’de olanlar. İsrail, dört rehineyi kurtardıktan sonra ateşkes kararını kabul etmesi zorlaştı. Amerika Birleşik Devletleri baskı yapıyor ama dinleyen yok. Durum üzücü ama gerçek bu.

İklim Değişikliği

İklim değişikliği kimsenin aldırış etmediği bir konu. Her yerde sel, kuraklık ve fırtınalar oluyor, büyük zararlara neden oluyor. Yeşil enerjiye tam anlamıyla geçemiyoruz.

- Advertisment -