Ana SayfaHaberlerDünyaYunan çiftçilerden eylem

Yunan çiftçilerden eylem

 

Yunanistan’ın başkenti Atina’da çiftçiler eylem yaptı. Yaklaşık 10 bin kişi sendikaların çağrısıyla Syntagma Meydanı’nda toplanarak 20 traktör eşliğinde emeklilik yasası reformu ve vergi adaletsizliğini protesto etti.

 

Polise domates

 

Eylem kısa sürede polisle çatışmaya dönüştü. Crete adasından gelen çiftçiler, sabah saatlerinde Tarım Bakanlığı binası önünde polisle çatıştı. Polise domates fırlatan çiftçiler, bakanlık binasının da camlarını taşlarla kırdı. Polis dört kişiyi gözaltına aldı. Syntagma Meydanı'nda toplanan kalabalık parlamento binası önünde ateş yaktı.

 

Çiftçilerin sorunu

 

Çiftçiler, hükümetin sosyal güvenlik reformunda yapacağı değişiklikle katkı paylarının artmasını protesto ediyor. Ayrıca kendileri için akaryakıt fiyatlarını ucuzlatan ancak 2017’ye kadar gelir vergilerini iki katına çıkarmayı hedefleyen yasa tasarılarına da şiddetle karşı çıkıyorlar.

 

Yolu kapatan eylemcilerden biri, Avrupa’nın başka yerlerinde yüzde 0 – yüzde 3 bandında olan gelir vergisinin kendilerinden yüzde 23 oranında alınması halinde rekabet edemeyeceklerini söyledi.

 

Portakal üreten bir çiftçi, kilosunu 10 cent’e sattığını ancak marketlerde fiyatın 50-60 kuruşa çıktığını söyleyerek komisyonlardan şikayet etti.

 

‘Aralarında aşırı sağcılar var’

 

Polis, eylemcilerin arasına ‘aşırı sağcıların karıştığını’ söyleyip, eylemcilere bu kişileri ihbar çağrısı yaptı. İçişleri Bakanlığı, 10 polisin olaylarda yaralandığını, ikisinin hastanede tedavi gördüğünü söyledi. İçişleri Bakan Yardımcısı Nikos Toskas, çiftçilerin traktörlerini yollardan çıkarabilirlerse eylemcilere daha rahat protesto imkanı sağlayacaklarını söyledi.

 

Parlamento önünde kamp kuracaklar

 

Polis ayrıca Mora Yarımadası’ndan gelen çiftçilere de müdahale etti; kısa süreli arbede yaşandı. Şehre kuzeyden giren bir başka kalabalık grup da Syntagma Meydanı’nda, parlamento binası karşısında Pazar gününe kadar kamp kurma kararı aldı.

 

Sembolik traktörlere izin

 

Hükümet, çiftçilerin eylemlerinde traktör kullanmalarını yasakladı ancak sembolik olarak küçük bir konvoyun şehre girişine izin verildi.

 

Ocak ayı ortalarından beri çiftçiler zaman zaman traktörleriyle otoyolları kapatıyor. Şubat ayı başında Bulgaristan ve Türkiye’ye giden yolları da kapatmaya başladılar fakat Sofya hükümetinden gelen talep üzerine Bulgaristan’a giden yoldaki tırlara her gün birkaç saatliğine geçiş imkanı tanınmaya başlandı.

 

Çiftçiler limanlara ve havaalanına giden yolları da kapatma tehdidinde bulundu.

 

Tsipras: Diyaloğa açığız

 

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, çiftçilerin gelir vergisi konusunda pazarlık payı yaratılabileceğini söyleyerek “Dürüst diyaloğa açığız” dedi. Söz konusu reformlar, Yunanistan’ın iflastan kurtarılması karşılığında kredi veren AB ve IMF tarafından dikte edilen şartlardı.

 

Kaynak: AFP, Reuters

- Advertisment -