Böylelikle Türk lirasının değer kaybı yılın başından beri yüzde 25'in üstüne çıktı.
Türk lirasının günlük kaybı ise yüzde 5'i aştı.
Çarşamba gününün ilk saatlerinde Dolar/TL kuru, Asya piyasasının açılmasının hemen ardından Japonya'daki bireysel yatırımcılardan gelen satışların etkisiyle 4.80'i geçerek, tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaşmıştı.
Portföylerdeki Türk varlıkları
Reuters verilerine göre, parite günün ilk saatlerinde en yüksek 4.8450'yi gördü. Böylece, lira, dolar karşısında dünkü kapanış düzeylerine göre yüzde 2'nin üzerinde bir değer kaybıyla güne başlarken, Japon yenine göre de yüzde 3'e yakın geriledi.
Japonya'da bireysel yatırımcıların, sabah saatlerinde piyasanın açılmasıyla birlikte Türk kıymetlerine yönelik yüklü satışlar yaptığı ve o saatlerde hacmin düşük olmasından dolayı sert bir dalgalanma yaşandığı belirtildi.
Bloomberg haber ajansı, bu satışların normal koşullar altında "cesur ve riskli karar almaktan çekinmeyen" Japon yatırımcıların da portföylerindeki Türk varlıklarını azaltmaya başladığının bir işareti olduğunu ifade etti.
Hem güçlü dolar hem Türkiye'ye yönelik kaygılar
Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ait tutanakların beklendiğini ve faiz artırımına devam sinyallerinin geleceği tahminlerinden dolayı dolara genel olarak alım geldiğini söylüyor.
Fed'in bu yıl içerisinde en az iki kez daha faiz artırması bekleniyor.
Türkiye'de ise Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair kaygılar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikasına daha fazla müdahil olacağına dair açıklamalarının etkisi lira üzerinde satış baskısı oluşturmayı sürdürüyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, para politikası bağımsızlığının azalmasının not üzerinde baskı yarattığını söylerken, S&P de liradaki sert düşüşün durdurulması için harekete geçilmezse, mali durumun hızlı kötüleşebileceği uyarısı yaptı.
Borsa İstanbul'dan döviz hamlesi
Borsa İstanbul, Türk lirasının dolar karşısında hızlı değer kaybı karşısında, "Türk lirasına güven ve destek göstergesi" olarak kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tümünü bugün itibarıyla TL'ye çevirdiğini açıkladı.
Borsa İstanbul, "Türk lirasına olan güvenimizin ve desteğimizin bir göstergesi olarak, borsamızın kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamı bugün itibarıyla Türk lirasına çevrilmiştir" açıklamasını yaptı.
"Ülkemiz döviz piyasalarında son dönemde yaşanan spekülatif hareketlere ilişkin Borsa İstanbul Grubu'nca yapılan değerlendirmeler neticesinde ülkemizin 2017 yılında yakaladığı yüzde 7,4'lük büyüme rakamıyla G20 üyesi ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülke olması…" ifadeleriyle başlayan açıklamada Türkiye ekonomisine dair bir dizi olumlu veri aktarıldı.
Borsa İstanbul'un açıklamasında ayrıca "tüm sektör ve şirket mali tablolarında da kurun bu seviyelere çıkmasını gerektirecek ekonomik bir verinin bulunmadığı" da belirtildi.
Kur yükselişini "seçim öncesi spekülatif yaklaşım" olarak yorumlayan Borsa İstanbul'un açıklaması "Seçim öncesi ülke ekonomisinin olumsuz gösterilmesine yönelik spekülatif yaklaşımların, mevcut ekonomik göstergelerle desteklenmediği görülmekte olup Borsa İstanbul Grubu olarak, ekonomimize ve Türk lirasına olan güvenimizi tüm şirketlerimiz ve paydaşlarımıza tekrar vurgulamak isteriz." ifadesiyle son buldu.