Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye indirdi. Kuruluş not görünümünü mali ölçümlerin beklenenden daha hızlı kötüleşebileceğini kaydederek “negatif”te bıraktı.
Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğü eksi B2 seviyesi, AK Parti’nin iktidarı devraldığı 2002’de Moody’s’in Türkiye kredi notunun da altında.
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu düşürmeye gerekçe olarak ülkenin dış kırılganlıklarının yanında mali tamponlardaki aşınmayı ve kurumsal zorlukları gösterdi.
Moody’s analistleri Sarah Carlson ve Yves Lemay’ın kararla ilgili değerlendirmeleri şöyle:
“Türkiye’nin dış kırılganlıkları muhtemelen artan bir şekilde ödemeler dengesi krizinde somutlaşacak. Türkiye’nin kredi profiline yönelik risklerin artması ile birlikte, ülkenin kurumları bu zorlukları etkin bir şekilde çözmekte isteksiz ya da çözemiyor görünüyor.”
Moody’s analistleri, altın hariç brüt döviz rezervlerinin bu yıl yüzde 40’tan fazla düşerek 4 Eylül itibarıyla 44.9 milyar dolara indiğini ve bunun ülkenin ödemeler dengesini sürdürebilme yeteneği üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi, artan jeopolitk riskler konusunda da uyarıda bulundu.
Üç büyük reyting kuruluşundan en düşük notlar
Eylül başında bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif’e indirmiş, ardından Türkiye bankalarının kredi notu görünümlerini de negatife çekmişti.
Fitch’in Türkiye kredi notu BB- seviyesinde. S&P Global Ratings’in Türkiye için kredi notu da B+ düzeyinde.
Uganda, Tanzanya, Benin seviyesi
TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu gelişmeyi şu sözlerle yorumladı:
“Moody’s kredi notumuzu B1’den B2’ye indirdi. B2 notlu diğer bazı ülkeler:
Mısır, Tunus, Tanzania, Rwanda, Kamboçya, Kenya, Kamerun, Benin, Nijerya, Etiyopya, Uganda, Jamaica, Kırgızistan…”
Kaynak: Bloomberg