Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in yüzüncü yıldönümünde Vahdettin Köşkü’nde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e atfedilen “Filistin’e el sürülemez” sözlerine gönderme yaptı.
28 Ekim Cumartesi günü düzenlendikleri Büyük Filistin Mitingi’nde de Atatürk’ün ruhunu şad ettiklerini belirten Erdoğan, şunları söylemişti:
“Nerede gözü yaşlı bir mazlum, mağdur ve ihtiyaç sahibi varsa yardımına koşan, elinden tutup kaldıran, derdine derman olan Türkiye’dir. Bugün de aynı dirayetli duruşu Gazi’nin ‘Kimse el süremez’ dediği Filistin ve Gazze için sergiliyor, Gazze halkına yardım etmeye çalışıyoruz.”
İlk olarak 2006’da gündeme geldi
Erdoğan’ın konuşmasında bahsettiği Atatürk’ün “Filistin’e el sürülemez” dediği iddiası, daha önce de 2006’da, 2009’da, 2017’de ve 2021’de Filistin dünyanın gündemine geldikçe Türkiye’nin gündemine geldi.
İddianın kaynağı “The Bombay Chronicle” adlı Hindistan gazetesinin 27 Temmuz 1937 tarihli sayısı. Gazete ise Atatürk’ün bir meclis konuşmasını haberleştiren Hakimiyeti Milliye Gazetesi’ne dayandırıyor.
Bildirici: “Atatürk’e atfedilen Filistin sözleri uydurma”
Gazeteci Faruk Bildirici, Atatürk’ün böyle bir sözü olmadığını ve bu iddianın nasıl ortaya çıktığını anlatan “Atatürk’e atfedilen Filistin sözleri uydurma” başlıklı bir yazı yazdı.
Bildirici, İsrail’in Gazze’ye son hava bombardımanından bu yana bu iddiayı ilk olarak gazeteci Nedim Şener’in ardından da Sözcü’ye manşet olan haberiyle Saygı Öztürk’ün gündeme getirdiğine dikkat çekti.
Şener, 15 Ekim’de 1937 tarihli gazetenin nüshalarını ve gazetenin yayınından sonra dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın Başbakanlığa gönderilen bilgilendirme notlarını Twitter’dan paylaşmıştı.
22 Ekim’de ise Saygı Öztürk’ün konuyla ilgili haberi Sözcü Gazetesi’nde “Filistin’e el sürülemez” diye manşet oldu.
“Meclis zabıtlarında bu şekilde bir konuşması mevcut değildir”
Bildirici, Hindistan gazetesinin iddiasıyla başlayan iddianın hikayesini gazeteci Murat Bardakçı 13 Mayıs 2021’deki yazısında anlattığını hatırlattı.
Bardakçı’nın, Bildirici’nin atıfta bulunduğu yazısının ilgili bölümü şöyle.
“Atatürk’ün 1937’de Millet Meclisi’nde ‘Filistin’in Yahudi ve Hristiyan hâkimiyeti altına girmesine müsaade etmeyeceğimizi ve Peygamber’in son arzusunu, yani mukaddes toprakların daima İslâm hakimiyetinde kalmasını temin için hemen bugün kanımızı dökmeye hazır olduğumuzu’ söylediği yolunda bir iddia…
Haber, Hindistan’da Müslümanlar’ın çıkarttığı ‘Bombay Chronicle’ gazetesinde 27 Temmuz 1937’de yayınlanmış; zamanın İçişleri Bakanı Şükrü Kaya da 20 Ağustos 1937’de Başbakanlık’ı yayından haberdar etmiş…
Şükrü Kaya, şimdi Cumhuriyet Arşivi’nde muhafaza edilen yazısında, Bombay Chronicle’a göre Atatürk’ün bu sözleri 1937 yazında Millet Meclisi’nde söylediğinden ve haberin daha önce Ankara’da yayınlanan Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nde çıktığını yazdığından bahsediyor. Bombay Chronicle, ‘Filistin’e el sürülemez. Kemal Paşa, Avrupa’ya ihtar ediyor’ başlığı ile verdiği haberde Atatürk’ün ‘Peygamber’in son arzusunu, yani mukaddes toprakların daima İslâm hâkimiyetinde kalmasını temin için hemen bugün kanımızı dökmeye hazırız. …Cedlerimizin, Selâhaddin’in idaresi altında, uğrunda Hristiyanlarla mücadele ettikleri topraklarda yabancı hakimiyet ve nüfuzunun tahtında (altında) bulunmasına müsaade etmeyeceğimizi beyan edecek kadar, bugün Allah’ın inayeti ile kuvvetliyiz’ dediğini iddia ediyor…
Şükrü Kaya’nın Başbakanlık’a gönderdiği yazı gerçektir ama Bombay Chronicle’da yeralan ve Atatürk’e ait olduğu iddia edilen ifadeler palavradır! Atatürk’ün böyle bir demeci yoktur, Meclis zabıtlarında bu şekilde bir konuşması mevcut değildir; o tarihte hem Meclis tatildedir, hem de Atatürk 1934 yazını Ankara’da değil, İstanbul’da geçirmiştir! Üstelik 1937’de ‘Hakimiyet-i Milliye’ adında bir gazete çıkmamaktadır, zira Hakimiyet-i Milliye’nin ismi 28 Kasım 1934’ten itibaren ‘Ulus’ olmuştur!”