Suriye’de Esad’ı deviren HTŞ öncülüğündeki muhalifler, rejimin işkence üssü olarak bilinen Şam’a 30 km uzaklıktaki Sednaya Askeri Cezaevi’ndeki tutukluları serbest bırakmıştı.
Ancak Sednaya’nın gizli bölmeleri olan birden fazla yeraltı katının olduğu ve bu gizli bölmelerde halen insanların olabileceğinden şüpheleniliyor.

Sednaya Askeri Cezaevi.
Kazı yapılarak gizli bölme aranıyor
Beyaz Baretliler olarak bilinen Suriye Sivil Savunması ekipleri, binadaki olası gizli bölmelere ulaşabilmek için duvar yıkarak ve zemin kazarak çalışma yürütüyor.
Aynı zamanda cezaevi binasının etrafında da toplu mezarlar aranıyor.

İHH Sednaya’ya ekip yolladı
Türkiye’den İHH da Sednaya’daki çalışmalara katılmak üzere 15 kişilik bir arama kurtarma ekibi ile 1 arama kurtarma köpeğinin yola çıktığını duyurdu.
Yakınları kaybolanlar bekliyor
Yıllardır kayıp olan yakınlarını arayan binlerce Suriyeli de yeraltında gizli bölmelerin arandığı Sednaya Askeri Cezaevi binasının önünde toplandı.
Yakınlarına kavuşabilmek için umutla binanın önünde bekleyen Suriyeliler, uluslararası medyaya verdikleri röportajlarda, Sednaya’nın altında gizli zindanlar olduğu iddialarının yıllardır söylendiğini belirtiyor.

30 binden fazla insanın öldürüldüğü tahmin ediliyor
Sednaya’nın tahliye edildiği anlara ait görüntülerde anneleriyle birlikte cezaevinden çıkan küçük çocuklar ile işkence sonucu sakat kalmış insanların da olduğu görülüyordu.
2011-2018 yılları arasında Sednaya’da 30 binden fazla kişinin öldürüldüğü veya işkence, tıbbi yardım eksikliği ya da açlık sonucu hayatını kaybettiği; 2018-2021 arasında da en az 500 kişinin daha Sednaya’da öldürüldüğü tahmin ediliyor.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.