Ana SayfaHaberlerEsenyurt’ta neler oluyor?

Esenyurt’ta neler oluyor?

Serbestiyet’e açıklamalarda bulunan esnaftan Suriyeliler, son zamanlarda sürekli tedirginlik içinde olduklarını ve bu saldırıların kendilerini korkuttuğunu vurguluyor. Altındağ’daki olayların daha şokunu atlamadıklarını ifade eden esnaf, hiç kimseye zararlarının olmadığını, ama sürekli olarak çeşitli bahanelerle hedef alındıklarını belirtiyor.

İki gün önce, akşam saatlerinde Esenyurt ilçesinin Bağlarçeşme mahallesinde yaklaşık 30-40 kişi Suriyeli bir esnafın sahip olduğu mağazaya saldırıp yağmaladı.

Görgü tanıklarının ve civardaki esnafın aktardığına göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bazı gençler, aslen Filistinli olan Suriyeli bir gençten ve yine Suriyeli olan başka bir gençten sigara istedi. Suriyeli gençler ise “Bizde sigara yok, biz içmiyoruz” diye karşılık verdi. Suriyelilere inanmadığını söyleyen gençler onlarla önce tartıştı, sözlü münakaşanın ardından da Türk vatandaşlar, Suriyeli gençlere saldırdı. Korkan Suriyeli gençler bir Suriyelinin küçük bir AVM’deki mağazasına sığındı. Buradaki dükkânların önemli bir kısmı Suriyelilere ait.

Kısa sürede 30-40 kadar Türk vatandaşının toplandığını gören Suriyeli esnaf, hemen pasajın kepenklerini indirdi. Dışarıda kalan grup bu sefer de pasajın kepenklerine vurarak işyerlerini yağmalamaya çalıştı. Ayrıca grup caddelerde “Burası Türkiye, Suriye değil” sloganları eşliğinde yürüdü.

Olayların duyulması üzerine bölgeye yaklaşık 7 dakika içinde kolluk kuvvetleri geldi. Polislerin gelişiyle birlikte saldırgan grup hızla dağıldı. Olay hakkında bilgi veren İstanbul Valiliği, “4’ü suça sürüklenen çocuk olmak üzere şüpheli 7 kişinin” gözaltına alındığını duyurdu.

https://twitter.com/TC_istanbul/status/1480293436112654337/photo/1

Valilik diğer şahısların yakalanması için de araştırmaların devam ettiğini belirtti.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise “Esenyurt’ta Filistinli bir kişiyle sigara isteme nedeniyle başlayan tartışma kolluk kuvvetlerimizin müdahalesi ile sona erdi. Sorumlular gözaltına alındı” diyerek resmi hesabından tweet attı. Çataklı, yabancı düşmanlığı yapmakla suçladığı Zafer Partisi başkanı Ümit Özdağ’ı da eleştirerek “Yabancı düşmanlığı üzerinden oy avcılığı yapmaya çalışan Ümit Özdağ ve benzerlerine yazıklar olsun!” ifadelerini kullandı. https://twitter.com/ismailcatakli/status/1480286632666353667

Çataklı Filistinli ifadesini öne çıkarsa da olay mağduru olan aslen Filistinli genç Türkiye’ye Suriye’den gelmiş.

Son yıllarda yabancı düşmanlığı ve göçmenleri sürekli hedef almasıyla öne çıkan Ümit Özdağ ise yaptığı paylaşımda insanların provokasyonlara gelmemesini öğütledi. Özdağ, “Esenyurt’ta Türk halkıyla Suriyeliler arasında cereyan eden ve her türlü provokasyona açık olan olaylardan milletimizin uzak durmasını rica ediyorum. Zafer Partisi olarak kimsenin burnu kanamadan tüm sığınmacıları ülkelerine geri göndereceğimiz sözünü bir kez daha yineliyorum” ifadelerini kullandı.

Suriyeli gençler bugün (10 Ocak) polis merkezine giderek başlarından geçenleri anlatıp ifade verdi. Gençlerden birinde basit yaralanma tespit edildi.

Serbestiyet’e açıklamalarda bulunan Suriyeli esnaf son zamanlarda sürekli tedirginlik içinde olduklarını ve bu saldırıların kendilerini korkuttuğunu vurguluyor. Altındağ’daki olayların daha şokunu atlamadıklarını ifade eden Suriyeli esnaf, hiç kimseye zararlarının olmadığını, yalnızca ekmeklerinin peşinde olduklarını ama sürekli olarak çeşitli bahanelerle hedef alındıklarını belirtiyor. İsmini vermek istemeyen bir esnaf, “Sigara bahane. Sürekli bize böyle baskılar ve tacizlerde bulunuyorlar. Biz ses çıkarmıyoruz” diyerek Suriyeli düşmanlığına dikkat çekiyor.

Olayın meydana geldiği mahallede ise güvenlik önlemleri artırıldı. Bir polis otobüsü ve 4 adet akrep cinsinden polis aracı yağmalanan mağazaya yakın yerlerde duruyor. Yine akrep cinsinden 2 araç ise tur atarak geziyor.

- Advertisment -