Sokakta yaşayan köpeklerin “uyutulmasını” içeren tartışmalı yasa teklifinin yürürlüğe girmesi ardından, Türkiye’nin dört bir yanından köpek katliamlarına ilişkin haberler geliyor.
Eski AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, yürürlüğe giren sokak hayvanları düzenlemesi ardından Niğde, Bartın, Altındağ, Ahlat, Silivri’de belediyelerce başlatılan köpek katliamlarının durdurulması çağrısında bulundu.
X hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen eski AK Parti milletvekili, ülkenin birçok yerinde başlatılan katliamda, “köpekler(in) hiçbir kurala uyulmaksızın zalimce katledildiğini” belirterek, “Allah rızası için bu zulmü durdurun. Bir sözünüz yeter,” dedi.
“Zehirlenen köpeklerin o can çekişen görüntüleri yürekleri parçalıyor. Hedef tahtası yapılıp 20 kurşunla bedeni delik deşik edilen köpeğin görüntüsü karşısında ağlamamak mümkün değil,” diyen Tayyar, “Kafası kesilip parçaları torbayla çöplüğe atılan köpekler karşısında kelimeler kifayetsiz kalıyor” ifadelerine yer verdi.
Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren 17 maddelik teklifin “böyle bir zulmü öngörmediğini” savunan Tayyar, kanunun “katil ruhlu alçakları harekete geçirdiğini” belirtti.
İktidar ortaklarından AK Parti’nin sokakta yaşayan köpeklerin “uyutulmasını” içeren tartışmalı yasa teklifi, 2 Ağustos itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Niğde Belediyesi’nin barınaktaki köpekleri öldürülüp hayvan mezarlığına gömdüğü iddiası üzerine yaşanan olayı, “Tamamen kanuna ve vicdana uygun” açıklamasıyla savundu.
Hemen ardından Ankara’da Altındağ Belediyesi’nin barınaktaki köpekleri katledip toplu mezara gömdüğü öne sürüldü.
Bartın’da Ateş adındaki bir sokak köpeği yüzünden vurulması sonucu bir gözü ampute edilerken 19 yaşındaki saldırgan serbest bırakıldı.
Silivri’de ise bir anne ve iki yavru köpeğin zehir et verilerek öldürüldüğü belirlendi. Olayın ardından Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı şikayetçi oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin en çok tartışılan yönü, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açan 5. maddeydi.
TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’ndaki görüşmelerde söz konusu maddede değişiklik yapılmıştı. Buna göre, teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarıldı ve kediler kapsam dışında bırakıldı. Ancak teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarılsa da sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesi yolu açık tutulmuştu.
Her ne kadar kanun teklifinden “ötanazi” kelimesinin çıkarılması hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görüldüyse de, muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığına dair itirazlarını defalarca kez dile getirdi.
Muhalefet temsilcileri, Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun dokuzuncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan ifadelerin ötanaziyi tamamen kapsam dışında bırakmaması sebebiyle, kanun teklifinin tüm maddelerinin yeniden düzenlenmesini ve hayvanların toplu şekilde öldürülmesini engelleyecek şekilde, açık ifadelerle güncellenmesi gerektiğini ifade etti.
Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oyları ile yasalaşan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götüreceklerini açıkladı.
Özel, “Yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız.” dedi.
Euronews Türkçe