TBMM’de gazetecilerle bir araya gelen CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, etki ajanlığı düzenlemesinin 9. Yargı Paketi’nden çıkarılacağını açıkladı.
AK Parti grubu ile yapılan görüşmelerde bu konuda kendilerine söz verildiğini anlatan Emir, 6284 sayılı yasanın en önemli kolonlarından biri olan zorlama hapsinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de pakette yer almayacağını ifade etti.
Etki ajanlığı düzenlemesinde ısrarcı olan ve kamuoyundaki düşüncenin aksine düzenlemenin gazetecileri hedef almadığını iddia eden MHP’ydi.
AK Parti ise düzenlemeyi hem TBMM Adalet Komisyonu üyeleriyle hem de kendi içinde uzun süre müzakere etti. Düzenlemenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la da müzakere edileceğini, nihai kararın sonrasında verileceğini söyleyen AK Parti yönetiminin alınan nihai kararı muhalefetle paylaştığı ortaya çıktı.
Muhalefet “etki ajanlığı” düzenlemesindeki ifadelerin muğlak olduğunda ısrar edip, düzenlemenin kabulü halinde Türkiye’nin ağır bir “dezenformasyon yasası” ile karşı karşıya kalacağına dair tepkisinde ısrarlıydı.
İktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren düzenleme çerçevesinde TCK 339.maddeye, 339-A olarak “diğer faaliyetler” başlığı altında bir madde ekleniyor, kamuoyunda ‘casusluk’ olarak bilinen “Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçuna ek yeni bir suç tanımı yapılıyordu.
O suçun da, “devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları ya da talimatı için yapılan fiiller” olduğu söylenmişti. Bu fiilleri gerçekleştiren Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan ya da yaptıranlar hakkında da 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
Adalet Bakanı Tunç’un muhalefete hak verdiği konu: Araştırmacılar
Muhalefet ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “Etki Ajanlığı” düzenlemesiyle ilgili maddeden çıkartılması gerektiği konusunda üzerinde birleştiği konu; düzenlemedeki “araştırmacılar” bölümüydü.
Düzenlemede, Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan ya da yaptıranlar da “etki ajanı” olarak görülüyor ve “devletin güvenliği ile iç ve dış siyasal yararları aleyhine, başka bir devletin ya da organizasyonun çıkarı ya da talimatı” ile hareket ettiğinin tespitinin suç sayılması öngörülüyordu.
Muhalefet “Hangi araştırmacılar” diye soruyor ve “etki ajanlığı” düzenlemesindeki yeni suç tanımının “çok muğlak ve tehlikeli” olduğunu söyleyince Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan “yeniden değerlendirilip, düzenlemeden çıkarılabilir. Madde somutlaştırılabilir” yanıtı alıyordu.